Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Peru nalezeny početné lidské oběti bohu moře
 
      Nové informace o zvycích jihoamerického indiánského kmene Čimú a potvrzení předpokládaných rozsáhlých rituálních lidských obětí na území dnešního Peru přináší nedávný objev pozůstatků těl 200 mužů,

 
kteří byli na peruánském tichomořském pobřeží před 650 lety zavražděni jako díkůvzdání bohu moře Ni. Archeologové považují nález za velmi důležitý, protože dokládá jejich teorii o masových rituálních vraždách vyvozovanou z rytin na kamenných zdech klášterů i na keramice. "Toto dokazuje, že členové kmene Čimú byli součástí dlouhé náboženské tradice, která zahrnovala ve svých obřadech také lidské oběti," říká hlavní archeolog projektu Hector Walde o zatím největším nálezu lidských obětí v Jižní Americe.

Podle odborníků patří částečně zachovaná těla odhalená na pláži asi 300 kilometrů severně od peruánské metropole Limy rybářům, které odevzdali příslušníci mocného kmene Čimú bohu moře Ni poté, co se jim v roce 1350 podařilo dobýt zdejší úrodné přímořské údolí. Sto sedm obětí s bodnou ranou zasazenou přímo do srdce bylo nalezeno, jak leží na břiše s hlavou obrácenou k vodě a rukama svázanýma za zády. Zavraždění rybáři měli na sobě pouze bederní roušky a spočívali na pobřeží nepohřbeni - jejich těla pokrývala pouze vrstva navátého písku. Další oběti dobyvatelé zmrzačili a vhodili do nedalekého masového hrobu. Podle archeologů ti, co invazi přežili - zřejmě manželky, děti a starci -, přinesli svým příbuzným poblíž místa jejich skonu spoustu předmětů každodenní potřeby včetně jednoduchých džbánů s obilím a alkoholem či rybářských sítí, které by se rybářům mohly hodit v posmrtném životě.

Walde se svým týmem učinil pozoruhodný nález již v roce 1998 při povinném archeologickém průzkumu lokality pro přístavní projekt důlní společnosti Antamina; zveřejněn byl ale teprve nedávno. Archeologové se zprvu domnívali, že částečně rozložená těla na pláži jsou součástí běžného hřbitova. "Poloha, v jaké jsme těla objevili - tvář dolů, svázané ruce a zakryté oči - ale naznačovala, že nešlo o normální smrt. Vypadalo to velmi dramaticky," uvedl Walde. Pozůstatky obětovaných rybářů jsou v současnosti uloženy v depozitáři v blízkém městě Casma a společnost Antamina pro ně plánuje postavit přímo v místě nálezu na pláži muzeum.

Peru je známé především jako centrum kultury Inků, kteří vybudovali proslulé Machu Picchu a jejichž legendární zlaté poklady přitáhly množství španělských dobrodruhů. Další známá říše pak zde vznikla v údolí Nazca, kde před 1500 lety vyryli obyvatelé do písku obří obrazy zvířat a geometrické tvary viditelné jen ze vzduchu, jejichž funkce nebyla dosud uspokojivě objasněna. Indiáni kmene Čimú se proslavili před španělskou invazí jako nejzručnější peruánští kovodělníci, jejichž vůdce charakterizovaly ozdobné zlaté kruhy v nose vykládané smaragdy. Říše Chimor se v době svého největšího rozkvětu táhla při tichomořském pobřeží v délce 1000 kilometrů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>