Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Bruselské náměstí ozdobil namísto vánočního stromku maják
 
      Sotva před několika měsíci utichly dohady, zda ozdobit bruselské Schumanovo náměstí zbytky Berlínské zdi, a týden před Vánoci prostor dekoruje jiný nezvyklý objekt - namísto vánočního stromečku stojí na náměstí šestimetrový rudobíle pruhovaný maják.

 
Nejde však o avantgardní umění. Maják vztyčený Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) protestuje proti nešetrné rybářské politice a vylovování moří.

Právě na Schumanově náměstí totiž stojí budova Justus Lipsius, kde se scházejí rady odborných ministrů Evropské unie. Tento týden diskutují ministři zemědělství a rybolovu právě o reformě rybářské politiky. Maják si hodlá "posvítit" právě na ně. WWF už dříve protestoval proti lhostejnosti vlád EU, kvůli níž se především populace nejlovenější ryby - tresky - nestačí obnovovat a pomalu z moří mizí. Schumanovo náměstí je právě kvůli zdejším zasedáním ministrů členských zemí zvyklé na ledacos. Demonstrace zde nejsou výjimkou. Hlavně když zasedají ministři zemědělství, konají se právě před budovou rady protesty zemědělců, kterým se ten či onen projednávaný úmysl nelíbí. Jednou se z náměstí dokonce vznesl balón - ekologičtí aktivisté tehdy varovali před rozšiřováním ozónové díry a protestovali proti neochotě vlád zavádět politiku šetrnou vůči životnímu prostředí. Maják ale náměstí osvěcuje poprvé.

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>