Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Přístav labské plavby v Rozbělesích koupil majitel rejdařství
 
      Zimní přístav Československé plavby labské v Děčíně-Rozbělesích dnes za 11,3 milionu korun vydražila společnost ČSPL, a.s., která již od konkurzního správce zkrachovalé labské plavby získala i rejdařství.

 
Zájem o přístav, který se nabízel za tři miliony korun, měly také České přístavy, řekl správce labské plavby Aleš Klaudy. Podle Klaudyho je prodejní cena přemrštěná.

"Skutečná hodnota jsou maximálně požadované tři miliony korun," uvedl. Dodal ale, že přístav je jediný ochranný přístav, který ještě nedrží České přístavy. "Tyto přístavy jsou nenahraditelné v době povodní či nízkých vodních stavů. Důvodem koupě byla zřejmě snaha, aby České přístavy neměly monopol," uvedl Klaudy. Zdeněk Dufek ze společnosti AFG Holding, která zprostředkovaně rejdařství vlastní, to však popřel. "Máme hodně plavidel a potřebovali jsme nějaký menší přístav," řekl. Dodal, že firma neuvažuje o prodeji přístavu v Rozbělesích, tak jako to bylo v případě nakoupených přístavů v Loubí a Lovosicích.

Správce nabízel přístav v Rozbělesích také státu. Stejně jako v případě majetku labské plavby v Hamburku, Magdeburku a infrastruktury na Labi se však se státem nedohodl. Majetek firmy v Magdeburku zřejmě Klaudy prodá zahraničnímu subjektu. Návrh na konkurz ČSPL podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu v srpnu 2001 vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dluží bankám přes 700 milionů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního kapitálu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>