Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vyhláška omezující skútry na přehradách vyvolává i po roce spory
 
      Vyhláška omezující provoz vodních skútrů a motorových člunů stále vyvolává spory mezi chataři a vyznavači vodních sportů. Vyhláška je zcela vyhovující, problém je v tom, že lidé jsou k sobě bezohlední a netolerantní, řekl vedoucí pražské pobočky Státní plavební správy Tomáš Häckl.

 
Kontroverzní vyhláška ministerstva dopravy platí od loňského června. Plavbu vodních skútrů a motorových člunů v kluzu umožňuje jen v období od 15. září do 15. června v době od 09:00 do 19:00 na vyznačených místech.

Vyhláška nepovoluje klouzavou plavbu vodních skútrů a motorových člunů v letní sezoně například na nádržích Slapy a Orlík. Podle Häckla ale vyhláška na těchto vodních tocích nestanoví žádné časové ani prostorové omezení pro výtlačnou plavbu. Skútry či motorové čluny tak mohou i v létě plout po přehradě, voda za nimi však musí vířit a plavidlo tak nesmí klouzat po hladině. Jízda je tedy značně pomalá. Vyznavači i kritici motorových vodních sportů upozorňují na nejednoznačnost vyhlášky. "Jak je u nás zvykem, je několik výkladů vyhlášky.

Někteří právníci tvrdí, že skútry na Slapech podle vyhlášky jednoznačně jezdit mohou, někteří tvrdí, že od 15. června do 15. září jezdit nesmí," míní Jiří Pěknice z výkonného výboru Českého svazu vodního motorismu (ČSVM). "Bezvládí tak trvá dál," prohlásil. Podle člena komise závodních člunů ČSVM Jiřího Šacherla však vyhláška jednostranně omezuje lidi v provozování sportovní činnosti. "Protože nejsou vyznačeny pláže a místa, kde se smí lidé koupat, tak je bezpečnost omezena z této strany," řekl.

Předseda Českého svazu vodního lyžování Ludvík Novák problémy ve znění vyhlášky nepociťuje. "Co se týče našich klubů, které provozují vodní lyžování, nevím o žádném, že by s tím měl problémy," řekl . Je přesvědčen, že vše vzniklo kvůli skútrům. "Ty mají problémy všude. Proti individuálním provozovatelům skútrů je zaujatý kdekdo, nic nedodržují," míní. Podle Nováka je se skútry problém hlavně na Slapské přehradě.

S tím částečně souhlasí i Jiří Pěknice. "Rozpoutali to chataři ze Slapské přehrady, kteří si myslí, že voda patří jen jim a že se tam bude jenom plavat," řekl. Podobně to vnímá i Häckl. "Lidi nechápou, že i ostatní mají své zájmy, které chtějí realizovat. Každý si myslí, že voda patří jenom jemu," uvedl. I argumenty o klidu v přírodě jsou prý liché. "Nikomu nevadí desetitisíce rekreantů, kteří přijíždějí k chatám hlučnými automobily a poté spustí sekačky na trávu," dodal Häckl.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>