Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Přes loňskou povodeň se řízení přehrad asi měnit nebude
 
      Přes loňskou povodeň, která dala podnět k přehodnocení manipulačních řádů přehrad, se jejich řízení asi moc měnit nebude, soudí ředitel závodu Dolní Vltava Povodí Vltavy Pavel Uher.

 
"Jsem přesvědčen, že revize řádů skončí tak, že nebudeme dělat příliš velké změny," řekl Uher. Hlavní funkcí přehrad je zvyšování průtoků v době sucha, ochrana před povodní je na druhém místě. Až pak prý následuje energetika či rekreace. Hned po záplavách se ozvala kritika, že vltavské přehrady nebyly dostatečně vypuštěné. Někteří lidé poukazovali i na to, že se v Praze sešla povodňová vlna z Vltavy, Sázavy i z Berounky. Podle Uhra však velké změny v manipulačních řádech ani provést nelze. "Jsou v principu správné," uvedl. Řády řízení přehrad jsou podle Uhra nastaveny tak, aby vodohospodáři dokázali zmírnit následky povodně i sucha. "Eliminovat je nemůžeme nikdy," poznamenal ředitel, který soudí, že sucho je daleko horší. Poukázal na to, že kdyby byly nyní, kdy republiku postihla vedra, přehrady prázdné, lidé by se naopak zlobili, že je vody málo.

Orlík už šest týdnů zvyšuje průtok Vltavy v Praze o 20 metrů krychlových vody za vteřinu, aby byl na minimu daném hygieniky. Do přehrady podle Uhra přitéká jen 16 metrů krychlových vody za vteřinu. "Když vodu mít nebudeme, není z čeho dotovat. Je to jasná ukázka extrémů," uvedl ředitel. Orlík je navíc víceletá přehrada a pokud by sucho bylo dva roky, rezervu vody musí mít, dodal. Řízení přehrad také podle ředitele souvisí s předpovědí počasí. Meteorologové jsou podle něj schopni předpovědět velké deště tři dny dopředu. "Kdybychom měli předpovědi na 14 dní, můžeme pracovat jinak," řekl Uher. Sice existují, ale jejich pravděpodobnost je prý malá. "Někdo udělá prognózu, budeme 14 dní vypouštět, déšť nepřijde, a kdo si za to vezme odpovědnost?" poznamenal ředitel.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>