Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Výjimka pro stavbu jezů na Labi asi nenajde v Senátu pochopení
 
      Výjimka ze zákona o ochraně životního prostředí, která má kvůli větší splavnosti umožnit prohloubení koryta dolního toku Labe a stavbu dvou jezů, asi v Senátu nenajde mnoho pochopení. Senátní výbor pro životní prostředí včera tuto pasáž doporučil vypustit.

 
"Byl by to zásah do územního plánování. Všechny činnosti spojené s rozvojem a modernizací vodní cesty v úseku od Chvaletic do Děčína by byly nadřazeny veškerým zákonům o ochraně přírody," řekla místopředsedkyně výboru Jitka Seitlová za hnutí Nezávislí. Podotkla, že přijetím zákona by se Česko dostalo do rozporu s právem EU a s úmluvami o ochraně přírody. Senátoři podle ní nesouhlasí ani s tím, aby se řeka Morava až po soutok s Bečvou stala stejně významným dopravním tokem jako dolní Labe. "Vůbec neznáme dopady takového rozhodnutí. Nebylo to vůbec předjednáno s místními samosprávami, kraje k tomu nepřijaly žádné rozhodnutí," podotkla Seitlová.

Schválení výjimky vyvolalo spor mezi lodními dopravci a ekology. Ochránci životního prostředí tvrdí, že stavba na Labi by se dotkla ohrožených druhů rostlin a živočichů, které se vyskytují v doprovodných ekosystémech řeky, a nenávratně by poškodila unikátní říční nivu. Prohloubení dna Labe a výstavba jezů by naopak podle zastánců výjimky měly zajistit téměř celoroční splavnost řeky pro lodě s hloubkou ponoru 140 centimetrů. Podle ministerstva dopravy by měly jezy zvýšit přepravu zboží po Labi na tři až čtyři miliony tun ročně. Nyní to je 1,3 milionu tun. Prohloubení by mělo pomoci loďařům překonat hlavně suchá období, která jim neumožňují vyplout třeba i půl roku. Odlišný názor má ministerstvo životního prostředí, podle něhož je stavba ekonomicky neodůvodněná. Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu a studie Světové banky o efektivitě veřejných výdajů v ČR podle ministerstva potvrdily, že projekt za 6,2 miliardy korun se státu finančně nevyplatí. Pokud výjimku odmítne Senát jako celek, zákon se vrátí do Poslanecké sněmovny. Senátoři budou o zákonu rozhodovat na nadcházející schůzi, která začíná dnes.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>