Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Cestovatel Náplava se vydal po stopách Plavby "sebevrahů"
 
      Rekapitulací plaveb Thora Heyerdahla, Erika de Bisschopa a Eduarda Ingriše je nová kniha Plavba "sebevrahů". V Brně ji dnes představil její autor Miroslav Náplava.

 
Tvrdí, že zejména český rodák Ingriš je velmi nedoceněnou a v rodné zemi málo známou osobností. Ingriš byl s trochou nadsázky skutečným žijícím Járou Cimrmanem, řekl dnes novinářům cestovatel Náplava. "Při spolupráci s Thorem Heyerdahlem jsme přišli ke jménu Ingriš. K našemu překvapení o něm Heyerdahl mluvil dvacet minut. Já se v té chvíli zastyděl, že v podstatě neznám svého krajana," řekl Náplava. Po stopách Ingriše se Náplava s kolegy vydal pátrat do Kalifornie, kde dobrodruh v roce 1991 ve věku 86 let zemřel. Tam sesbírali jeho archiv a zajistili převoz do zlínského muzea.

Skladatel Ingriš byl v rodném Československu známým operetním dirigentem, jako tramp autorem nesmrtelné písně Teskně hučí Niagara a stovek dalších písniček. Před únorem 1948 vlast opustil a z bohatého skladatele se stal chudý emigrant. V Peru postavil po vzoru přítele Thora Heyerdahla vor Kantuta a přeplul Pacifik. Fotografoval, komponoval a podnikl několik filmařských výprav do Amazonie. Byl prohlášen za mrtvého a opět vzkříšen. S taktovkou v ruce stanul před Národním symfonickým orchestrem v Limě a dirigoval koncert, který se stal historicky prvním televizním vysíláním peruánské televize. V Peru se jeho jméno dostalo do školních učebnic. V rodné zemi se díky politické situaci nesmělo dlouhá desetiletí vyslovovat, uvedl Náplava.

Knihu doplnil komentářem Miroslav Zikmund, doslov napsal Miloslav Stingl. Publikace se řídí Ingrišovým oblíbeným číslem - má 11 kapitol a stejný počet kmotrů. Sedmatřicetiletý Náplava založil v roce 1996 s Petrem Horkým Sdružení pro cestopisnou dokumentaci Camera incognita. Doposud pod jeho hlavičkou uskutečnili přes 60 zahraničních cest a expedic. Věnují se natáčení cestopisných dokumentů, natočili rozhovory s osobnostmi jako jsou Thor Heyerdahl, záhadolog Arthur C. Clarke, horolezec Reinhold Messner, jihoafrický prezident Frederik W. de Klerk, spisovatel Erich von Däniken či kapitán mise Apollo 13 James Lovell.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>