Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Český pár zachráněn po ztroskotání jachty u australských břehů
 
      CAIRNS (Austrálie) - Starší český manželský pár byl zachráněn a převezen do bezpečí poté, co jeho jachta narazila na útes u břehů severovýchodní Austrálie, stala se neovladatelnou a začala nabírat vodu.

 
Oznámila to agentura AP s odvoláním na místní záchrannou službu. Podle ní šlo o manželský pár zhruba "šedesátníků", kteří absolvovali cestu kolem světa. Právě pluli kolem Velkého korálového útesu, když jejich člunu v bouřlivém počasí vypověděl službu motor. Nacházeli se v té chvíli asi 100 námořních mil od ústí řeky Lockhart, poblíž města Cairns.

Špatně ovladatelné plavidlo jménem Buke Falos pak narazilo do útesu a začala do něj vnikat voda. Tísňové volání zachytila pobřežní služba v sobotu v půl osmé večer (11:00 SELČ). Trosečníci strávili těžkou noc v nebezpečných vlnách. Posléze byli značně vyčerpáni, ale nezraněni, zachráněni vrtulníkem a převezeni do nemocnice v Cairnsu. Pár byl podle prvních údajů v Cairnsu již od prosince a právě se vydal na další část své cesty kolem světa. Jachta, o níž nejsou zatím známy bližší údaje, byla podle záchranářů sice odvlečena do přístavu, ale vzhledem k vážnému poškození bude asi sotva možné ji zachránit.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>