Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Výročí připadající na srpen.
 
      Ve své době se mohla stát chloubou světových moří a vítězit v námořních bitvách. Místo toho však 10. srpna 1628 klesla švédská válečná loď Vasa hned při své první plavbě ke dnu, aniž jedinkrát vystřelila na nepřítele.

 
Potopila se po vyplutí z doků ještě ve Stockholmském zálivu a tam zůstala celých 333 let, než ji v roce 1961 vyzvedli na břeh a předali do péče restaurátorů. Plachetnici postavenou na objednávku krále Gustava Adolfa zdobily desítky reliéfů a soch, vše pokryté plátky zlata. Právě nadměrné množství zdobných prvků a vysoká hmotnost desítek děl způsobily zřejmě malou stabilitu lodi. Majestátní plavidlo mohou nyní obdivovat v jednom ze stockholmských muzeí návštěvníci švédské metropole.


Jako "malíř pláží" se proslavil Eugene Boudin, který skonal v 74 letech 8. srpna 1898. Byl nejen talentovaným pozorovatelem přírody, ale dokázal i dokonale zachycovat pocity a charakteristická gesta zobrazovaných postav. Patřil k prvním průkopníkům plenérové malby ve Francii - kolem roku 1860 zanechal temnosvitné ateliérové malby žánrů, jimiž začínal, a maloval krajinu přímo v přírodě. Jeho oblíbenými motivy byly pohledy na přístavy s loďmi a pobřeží Normandie. V jeho obrazech hrálo důležitou roli nebe, stejně jako v dílech holandských mistrů 17. století. Pracoval jemnými tahy štětcem a užíval čisté a jasné barvy, což ho zařadilo k hnutí impresionismu; k impresionistům však Boudin nikdy oficiálně nepatřil.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>