Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Z dolu Medard-Libík na Sokolovsku vznikne rekreační jezero
 
      27.února - Jezero o rozloze 500 hektarů má do roku 2011 vzniknout místo bývalého velkolomu Medard-Libík mezi Bukovany, Habartovem a Sokolovem v západní části sokolovského hnědouhelného revíru.

 
Počítá s tím koncepce řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji, kterou si nechal zpracovat Fond národního majetku, píše dnešní Právo v regionální příloze. Bývalý důl se má začít napouštět v roce 2008 gravitačně z řeky Ohře rychlostí jeden metr krychlový vody za sekundu. Jezero bude sloužit pro koupání, rybolov a vodní sporty.

Jáma vytěženého dolu pojme 138 milionů metrů krychlových vody. Celkem má projekt přijít na 1,77 miliardy korun. Jenom napouštění bude stát 253 milionů korun a na 83 milionů korun přijde opevnění břehové linie proti vlnobití. "Na západní straně jezera má pro rekreaci a sport sloužit celkem 43 hektarů pláží. Z toho zhruba pět hektarů mají tvořit zatravněné a písečné plochy. Chybět tu nebude ani přístaviště pro rekreační a sportovní lodě. K rekreačnímu areálu má vést také historická železnice," řekl Právu mluvčí krajského úřadu Tomáš Svoboda. V bývalých opravárenských provozech ve Svatavě vznikne stálá expozice kolejové techniky, odkud by měla železnice k jezeru směřovat. Podle Svobody bude jezero také propojeno s okolím řadou cyklostezek. Jedna z nich má spojovat Lítov a sousední Chlum svaté Maří s vyhledávaným kostelem Nanebevzetí Panny Marie a klášterem křížovníků s červenou hvězdou. Cyklostezky na výsypce u Lítova mají návštěvníkům nabídnout jedinečné pohledy na Krušné hory a zejména Slavkovský les.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>