Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ekologická katastrofa na Dunaji nehrozí, provoz na řece obnoven
 
      4. října - BRATISLAVA/SAP - Ekologická katastrofa na Dunaji po úniku nafty z rumunské výletní lodi, která v neděli havarovala u Gabčíkova, zřejmě nehrozí.

 
Vodohospodářům a požárníkům se podařilo palivo zachytit a postupně ho odčerpávají do zvláštního plavidla. Hasiči pořád ještě úplně neuhasili oheň na lodi, na řece však již byl obnoven provoz. ČTK to dnes řekl šéf okresního ředitelství hasičského a záchranného sboru v Dunajské Stredě Vojtech Nagy. "Stále se pracuje, nafta ale neohrožuje životní prostředí. Do jedné místnosti, kde to stále doutná, se nemůžeme dostat, a tak se tam snažíme prosekat. Naší prací je zlikvidovat požár, prohlédnout prostory (lodi), zda tam nezůstala nějaká ohniska," prohlásil Nagy. Palivo, které uniklo z plavidla, se po havárii rozlilo po hladině v délce 50 metrů a v šířce 20 metrů. Celkem bylo v lodi asi 30 tun paliva. Hasiči vyteklou naftu ohradili nornými stěnami a postupně ji odčerpávají. "Tok při levém břehu je klidný, znečištění se dá nornou stěnou zachytit a zvláštním plavidlem odčerpat. Ropné látky zůstaly na hladině," uvedl Rudolf Bahník ze Slovenské inspekce životního prostředí. Kvůli obavám z rozvíření vyteklé nafty při projíždění lodí byl na Dunaji po havárii zastaven provoz.

Kolem poledne se lodní doprava po slovenské části Dunaje opět rozjela. V lodi uhořela jedna osoba. "(V neděli) po deváté večer se podařilo najít ohořelé lidské tělo. Předpokládáme, že jde o nezvěstnou 57letou zpěvačku," sdělil ČTK mluvčí policie v Trnavském kraji Viktor Plézel. Policie už zahájila trestní stíhání neznámé osoby pro podezření z trestného činu všeobecného ohrožení z nedbalosti. Vyšetřování příčin požáru však komplikuje skutečnost, že jeho ohnisko se pravděpodobně nachází v zadní části lodi, která je pod hladinou. Nyní podle policie probíhají výslechy turistů z lodi. Podle Plézela si loď pronajala dánská cestovní kancelář. V době požáru se na plavidle údajně nacházelo 77 cestujících z Norska a Belgie. Posádku tvořilo 43 Rumunů a dva Srbové. Turisté jsou podle mluvčího v pořádku a mají pouze menší poranění. Hned po neštěstí byli evakuováni do jednoho bratislavského hotelu. Škoda na úplně zničené lodi se odhaduje na desítky milionů slovenských korun. Majitel měl loď údajně pojištěnou na 50 milionů slovenských korun (asi 40 milionů Kč). Rozsáhlý požár vypukl v neděli odpoledne a zasáhl celé plavidlo. Přibližně 100 metrů dlouhá čtyřpatrová loď směřující do Vídně musela zakotvit u vesnice Sap mezi Gabčíkovem a Medveďovem. Kdy a jak se bude vrak odvážet, se ještě neví. Do akce se zapojili hasiči z Dunajské Stredy, Šamorína, Veľkého Mederu, Galanty, Trnavy a Komárna.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>