Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Přehlídka lodí na Dunaji, postřehy.
 
      22. března - Přestože se letošní zima nechce vzdát své nadvlády, v Budapešti už panovalo léto. Tedy alespoň na budapešťském výstavišti, kde ve dnech 1. ? 5. 3. 2006 probíhala výstava Budapest boat show.

 
hala s jachtamihliníková pracovní loďVe třech propojených halách, ale i na přilehlých venkovních plochách bylo co obdivovat. Výstavní plocha, podle mých odhadů asi 3 x větší než jsme zvyklí z českých výstav lodí, byla plně zaplavena evropskou i americkou produkcí.Na to jsme ale zvyklí i z ostatních výstav západní Evropy. V Maďarsku mě však přece jenom něco překvapilo. Bylo to množství drobných výrobců menších otevřených lodí, v délce nad 5 m, určených pro rybáře i k rekreaci. Je to přesně ten sortiment, který u nás chybí. Kde není poptávka, není ani nabídka. Nebo je to u nás naopak?.?

i takto mohou dopadnout Jet ski..Pramice a joly ve velikosti do 4 m u nás vyrábí více firem, ale pěti až šesti metrové lodě s dostatečnou šíří a stabilitou u nás nejsou. Zřejmě Dunaj i Balaton poskytují svou vodní plochou více příležitostí pro využití takovýchto lodí než naše řeky a jezera, myslím si však, že i naše vody by tato kategorie lodí určitě oživila. Mohla by nahradit kategorii rychlých 4 ? 5 metrových člunů, díky tomu, že nová vyhláška omezila rychlost a není smutnější pohled než na rychlou sportovní loď, ploužící se 25 km rychlostí (ve výtlaku) pod dohledem Plavební správy a policie. Výhodou této kategorie lodí je možnost připojení motorů od cca 5 až 40 HP.

modrá elektroloďPodle mé zkušenosti tyto lodě jezdí slušně (samozřejmě ve výtlaku) již s 5 HP motory a připojený 20 až 25 HP motor z nich udělá slušný skluzový člun, který jezdí v ekonomickém režimu a přesto nedochází k překročení limitu 25 km/hod. Jelikož nás tyto lodě opravdu velmi zaujaly, jednáme s maďarskými výrobci o exportu této kategorie do ČR.

Příznivci pramic, pracovních lodí, lodí Caroline skiff apod., těšte se?

www.abclode.cz
e-mail: ji.novy@seznam.cz

napsal RaŠ, člen týmu ABC lodě

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>