Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Záhadný trosečník ze švédských vod je Čech
 
      17. května - Stockholm - Záhadný muž, kterého objevila 21. dubna letošního roku posádka švédského tankeru v moři mezi Dánskem a Norskem,

 
je podle informace švédského rozhlasu Čech. Prý mu je 49 let a pochází z Domažlic. Muž původně tvrdil, že je Američan a strávil několik dní plavbou na voru, postaveném z dřevěných fošen a čtyř plechových sudů. Námořníci ho nalezli s omrzlinami na nohou a dehydrovaného. Záhadný trosečník udával, že byl vyhozen z lodi, na jejíž jméno si ale nepamatuje. Neměl u sebe žádné doklady, ale mluvil perfektně anglicky a tvrdil, že se jmenuje George Williams. Dlouhou dobu prý strávil v USA, ale narodil se v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Trosečník údajně pracoval v Evropě, ale nechtěl říct kde.

Stejně jako záhadný "pianista" loni ve Velké Británii, přijel i tento podivín prakticky odnikud a za každou cenu tajil své pravé jméno i původ. Po téměř měsíční usilovné práci však Seveřané jeho totožnost vypátrali, uvedl rozhlas. Podle jeho údajů má podivín "zcela běžné české jméno", které však nezveřejnil. Proč a jak se do skandinávského moře dostal, však ještě není zcela jasné.

Ve Švédsku se spekulovalo i o tom, že by mohlo jít o Rusa. Byl umístěn pod kontrolu do uprchlického tábora u Göteborgu, i když o azyl ve Švédsku nikdy nepožádal. Uvedl jen tolik, že by se rád dostal do USA.
S azylovou praxí však již dotyčný Čech zkušenosti tak jako tak má. V 80. letech prý žádal o azyl v Německu, poté žil určitou dobu ve Velké Británii.
Policie zatím údaje švédského tisku odmítá podrobně komentovat. Severská média však uvádějí, že po dokončení vyšetřování bude dotyčný vydán do České republiky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>