Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vodní záchranáři z Ostravy a Brna vyhráli mistrovství republiky
 
      26. června - Tříčlenná družstva vodních záchranářů z Ostravy a záchranářek z Brna zvítězila v 34. mistrovství ČR družstev v záchraně na vodě, které se konalo o víkendu na koupališti Michal v Sokolově.

 
Na mistrovství se do Sokolova sjelo devět ženských a sedm mužských družstev Vodní záchranné služby Českého červeného kříže a pět záchranářských týmů. Tříčlenná družstva soutěží v plaveckých štafetách třikrát sto metrů ve ztížených podmínkách: první závod se plave v oblečení, druhý se základní potápěčskou výstrojí a cihlou v ruce jako závažím a ve třetí štafetě se táhne ve vodě figurína. Družstva také musí prokázat své dovednosti při technických disciplínách, jako je například záchrana tonoucího pomocí surfového prkna a pomocí loďky, v hodu míčem na cíl a v resuscitaci.

Pětičlenné týmy musely při soutěži absolvovat na motorovém člunu trasu a na ní plnit úkoly. Musely například prokázat, že dokážou ovládat loď, projet slalomem a zajet do garáže. Členové týmu musí také předvést záchranu tonoucího, resuscitaci a ošetření zraněného.

Vodní záchranná služba vznikla v roce 1968. Nyní je součástí Českého červeného kříže a funguje jako občanské sdružení. Dohlíží u vodních ploch na bezpečnost rekreantů. V případě potřeby poskytuje pomoc a zachraňuje tonoucí. Je součástí integrovaného záchranného systému, na vyzvání zasahuje například při živelních pohromách.

Vodní záchranáři červeného kříže od roku 1990 zachránili před utonutím 6275 lidí. Dohled na bezpečnost a pomoc v ohrožení na vodních plochách nyní zajišťuje 2178 členů ve 46 skupinách. Loni vytáhli z vody 782 tonoucích. V Česku se v roce 2005 utopilo 247 lidí, a to často právě na vodních plochách a úsecích řek bez dozoru.

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>