Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
IQ není jen označení inteligenčního kvocientu
 
      20. září - IQ je též nové označení pro vysokou kvalitu výrobku z Istrie, tedy tzv. Istrijská kvalita (IQ = Istrian Quality), o jehož udělení rozhoduje Istrijská rozvojová agentura.

 
Dosud toto označení nepropůjčila žádnému výrobku. Až teprve letos rozhodla agentura, že na tento titul má nárok víno odrůdy istrijská malvázie (istarska malvazija) z r. 2005, a to hned od 20 různých pěstitelů pěstitelského sdružení Vinistra.

Istrijská malvázie je prastará autochtonní istrijská odrůda, která však v posledním století upadla téměř v zapomenutí. Její vzkříšení přinesla druhá polovina 90. let minulého století. O její téměř raketový vzestup se zasloužilo právě sdružení Vinistra, které poskytuje všestrannou pomoc pěstitelům vína, vč. prezentace doma i v zahraničí.

Označní IQ je pro milovníka vina bezpečným znamením, že vína s touto známkou je ve všech parametrech než stanoví přísné oficiální předpisy pro kvalitu vín. Vinistra poskytuje svým členům odbornou pomoc, zastupuje jejich zájmy, vytváří v Chorvatsku i v zahraničí image istrijských vín jako vín mimořádných kvalit, podporuje dodržování starých tradičních zvyků souvisejících s pěstováním a zpracováním vinné révy. Dnes má Vinistra přes 100 členů, mezi nimiž jsou nejlepší a nejvýznamnější istrijští vinaři, tak i ti, kdo s pěstováním vinné révy teprve začínají.

Jaká tedy malvázie označena IQ musí být? Musí mít svou specifickou barvu, chuť i aroma, mít vynikající poměr alkoholu a kyselin, musí dávat plné, měkké a něžné víno. Musí mít žlutozelenou až světlezelenou barvu, musí vonět po ovoci a květech a mít slabě ovocnou příchuť. Odborníci říkají, že mu nesmí chybět vůně kvetoucích mandloní, z ovocných aroma pak musí dominovat jablko a švestky. Povolený obsah alkoholu se pohybuje mezi 11,5 a 13,5 %. Plní se do lahví o obsahu 0,75 l s korkovou zátkou. Označení IQ se umisťuje na hrdlo láhve.

Vyrábí se jako suché víno, ale v některých letech může zůstávat trocha cukru, což ještě přispívá k jeho plnosti. Jeho charakteristické vlastnosti se nejvýrazněji uplatňují při teplotě 12 až 14 °C. Pokládá se za kvalitní až špičkové víno.

Vinistra prezentovala od r. 1995 istrijské výrobce vína na mnoha domácích a zahraničních přehlídkách - v Záhřebu, ve Splitu, ve Veroně, Düsseldorfu a jinde. Na přelomu letošního dubna a května se v Poreči konala výstava vína a vinařských potřeb "Vinistra Poreč 2006", a to pod patronátem chorvatského ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství a dalších chorvatských státních orgánů. Právě na této akci bylo vyznamenáno 20 pěstitelů nejkvalitnější istrijské malvázie s právem označovat své víno etiketou IQ.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>