Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Řecký tanker s ropou najel na skálu ve Finském zálivu
 
      Petrohrad/Helsinky 9. února - Řecký tanker se 100.000 tunami ropy najel v noci na dnešek na mělčinu poblíž ruského ostrova Hogland ve Finském zálivu Baltského moře.

 
Tanker vezoucí ropu z ruského přístavu Primorsk je poškozen, ale ropa z něj zatím nevytéká, protože loď má dvojí dno, informovala dnes finská pobřežní stráž.

"Uvízlá loď se nachází v mezinárodních vodách západně od ostrova Hogland. Náš vrtulník kontroloval situaci a nezjistil zatím žádný únik ropy," řekl agentuře AFP mluvčí finské pobřežní stráže Juha Vuolli.

Právě finský vrtulník byl u lodi nejdříve, protože k jižnímu pobřeží Finska je to od místa ztroskotání necelých 30 kilometrů. Nyní situaci kolem ztroskotaného tankeru vyhodnocují také ruská a estonská pobřežní stráž.

"Tanker pravděpodobně z dosud neznámých důvodů vybočil z trasy. Velké tankery musí při cestě mělkým Finským zálivem dodržovat přesně předepsanou trasu, stanovenou pro velké lodě. Tento tanker má v naloženém stavu ponor 14,4 metru, a to už je hodně," zdůraznil Vuolli. "Moře je ale klidné a v okolí nejsou žádné ledové kry," dodal s tím, že situaci lze za těchto podmínek řešit snadněji.

Tanker Propontis patří řecké rejdařské firmě Tsakos, je dlouhý 250 metrů a má 25 členů posádky. Jde o jednu z nejmodernějších lodí rejdařství, byla spuštěna na vodu v jihokorejských loděnicích teprve v říjnu 2006. Má dvojí dno, což se právě nyní osvědčilo jako záchrana před ekologickou katastrofou. Jak oznámil kapitán lodě, vnější dno je nárazem proraženo na dvou místech. Vnitřní dno však proraženo není, a proto žádná ropa neuniká.

Firma Tsakos, která vlastní 39 tankerů a patří tak k největším řeckým rejdařstvím, již vyslala na místo nehody vlastní skupinu expertů, kteří by měli stanovit další postup při vyprošťování lodi. Nejčastější postup v podobných případech bývá odčerpat část nákladu do jiné lodi a s odlehčenou poškozenou pak odjet do nejbližších doků na kontrolu, případně opravu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>