Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Potápěči prý našli u břehů Chile jednu z prvních ponorek světa
 
      27. dubna - Potápěči prý našli u břehů Chile jednu z prvních ponorek světa nalezena jedna z prvních ponorek světa, která se potopila před 140 lety.

 
Podle potápěčů ponorka Flach spočívá ve čtyřicetimetrové hloubce u přístavu Valparaíso, asi 120 kilometrů západně od chilské metropole Santiaga de Chile.

"Jsme si téměř jistí, že se jedná o Flach," řekl ve středu chilský dokumentarista Juan Enrique Benítez, který pátrání po lodi vede. K potvrzení objevu ale budou muset potápěči odstranit nánosy, které kostru 12,5 metru dlouhého a téměř 100 tun vážícího kovového válce pokrývají, a přejít k hlubšímu zkoumání, k němuž ovšem Benítez zatím nemá souhlas chilského památkového úřadu.

Ponorku zkonstruoval na žádost chilské vlády německý imigrant Karl Flach v roce 1866. Byla to teprve pátá ponorka na světě a společně s další ponorkou, sestrojenou Gustavem Heyermannem, měla bránit přístav Valparaíso před útoky Španělů.
Chile a Peru byly v letech 1864 až 1846 se Španělskem ve válce, kterou vyvolalo španělské zabrání peruánských ostrovů Chincha, kde byla bohatá naleziště guána (ptačího trusu sloužícího jako velmi kvalitní hnojivo).

Heyrmannova loď se potopila hned při své první plavbě. Flachovi se testovací plavby dařily až do 3. května 1866, kdy ponorka, vybavená mimo jiné dvěma děly, klesla ke dnu i se svým konstruktérem, jeho synem a devíti dalšími členy chilsko-německo-francouzské posádky.
O dva dny později bylo plavidlo lokalizováno v padesátimetrové hloubce a jeden z potápěčů vrak zanořený přídí do mořského dna nakreslil. Vyzvednout ponorku se však nepodařilo.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>