Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Atlantiku možná objevena loď se zatím největším pokladem
 
      21. května - Tampa (USA) - Podmořští badatelé tvrdí, že objevili vrak lodi, který by mohl vydat ze dna moře historicky největší poklad. Loď prý převážela 17 tun stříbrných a zlatých mincí v odhadované hodnotě 500 milionů dolarů. Podrobnosti o lodi a místě nálezu nebyly z poukazem na bezpečnostní důvody zatím zveřejněny.

 
Členové společnosti Odyssey Marine Exploration, která sídlí v Tampě na Floridě, však již nedávno do Spojených států letecky přepravili první stovky umělohmotných kontejnerů s mincemi vyzdviženými ze dna oceánu, uvedl spoluředitel firmy Greg Stemm. Za každou z předpokládaných 500.000 mincí by měli sběratelé zaplatit v průměru 1000 dolarů.

"Jelikož byl vrak nalezen v oblasti, kde se potopilo množství lodí koloniální éry, přetrvává stále určitá nejistota ohledně jeho národnosti, velikosti a stáří," podotkl Stemm, podle něhož organizace vydá oficiální prohlášení později.

Agentura AP připomněla, že společnost Odyssey Marine Exploration již na podzim loňského roku zažádala o povolení k vyzdvižení cenného nákladu z obchodní lodi ze 17. století potopené nedaleko anglických břehů. Minulý měsíc k tomu dostala povolení, také proto, že lokalita nálezu leží v neutrálních vodách.

Společnost Odyssey Marine Exploration se snaží projekt maximálně utajit, a tak zatím není ochotna prozradit ani typ, hodnotu a zemi původu mincí. Expert na vzácné mince Nick Bruyer, který se s první částí pokladu mohl seznámit, ovšem již konstatoval, že "pro koloniální období tento objev nemá obdoby". Podle něj jde zřejmě o mince, které se nikdy nedostaly do oběhu a které jsou v podstatně lepším stavu než artefakty z většiny jiných vraků. Hodnotu každé z nich odhadl na minimálně stovky, u některých až tisíce dolarů.
Zatím nejbohatší poklad pochází podle AP ze španělské galéry Nuestra Seňora de Atocha, která se potopila v hurikánu u souostroví Florida Keys v roce 1622. V roce 1985 ji odhalil badatel Mel Fisher a vynesl z ní mince a jiné předměty v údajné hodnotě 400 milionů dolarů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>