Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Madrid zahájil vyšetřování kolem mimořádného podmořského pokladu
 
      Madrid 23. května - Španělské úřady začaly vyšetřovat okolnosti objevu mimořádně hodnotného podmořského pokladu, který minulý pátek ohlásila americká společnost Odyssey Marine Exploration.

 
Oznámila to včera podle agentury AFP španělská Civilní garda.
"Na místo nálezu byli vysláni experti Civilní gardy, aby zahájili vyšetřování okolností nálezu," uvedl mluvčí gardy. Podle mluvčího madridského ministerstva kultury má vyšetřování objasnit, zda se Odyssey náhodou nedopustila "trestného činu loupeže španělského historického dědictví".

Pochybnosti španělských úřadů vyvolalo vágní sdělení nálezců, že vrak lodi se nachází v mezinárodních vodách a že z bezpečnostních důvodů zatím nemohou jeho polohu upřesnit. Přitom ale už začátkem roku požádali zástupci Odyssey španělské úřady, aby vydaly souhlas s pátráním po vraku anglické lodi HMS Sussex, která se potopila za bouře v roce 1694 nedaleko Gibraltaru během války proti Francii. Madrid z toho usuzuje, že vrak se zřejmě nachází ve španělských výsostných vodách, nikoli v mezinárodních, jak tvrdí nálezci.

Z kusých informací, které Odyssey zatím uvolnila, vyplývá, že v nalezeném vraku by mohl ležet historicky největší podmořský poklad. Plavidlo prý převáželo 17 tun stříbrných a zlatých mincí v odhadované hodnotě 500 milionů dolarů (přes deset miliard korun).
Madrid také upozorňuje, že povolení se nevztahuje na vyzdvižení objevených cenností, a přesto Odyssey už letecky přepravila do Spojených států první stovky umělohmotných kontejnerů s mincemi vyzdviženými ze dna oceánu. Za každou minci by mohli sběratelé zaplatit až tisíc dolarů.

Odyssey ale takové povolení dostala od amerického federálního soudce, a to na základě prohlášení jejího právníka, že společnost velmi pravděpodobně objevila zbytky obchodního plavidla ze 17. století, které se potopilo s mimořádně cenným nákladem, a to asi 65 kilometrů od jihozápadního pobřeží Británie.
Madridu je podezřelé i to, že soudce udělil povolení minulou středu a už o pouhé dva dny později Odyssey oznámila, že část nálezu byla přepravena do USA.

Nálezci v pondělí Madrid ujistili, že nalezený vrak neleží ve španělských vodách a že zřejmě ani nejde o trosky HMS Sussex. Firma navíc zdůraznila, že "totožnost lodi nelze potvrdit, protože sami o ní nejsme přesvědčeni".

Španělské ministerstvo kultury na to vzápětí reagovalo prohlášením, že Madrid vznese na poklad nárok, pokud byl vyzvednut ve španělských vodách. Ministryně kultury Carmen Calvová také ujistila, že Španělsko "využije veškeré své zákonné a právní možnosti, pokud se případně ukáže, že nález je součástí španělského dědictví".
Záležitost je o to složitější, že letos v březnu uzavřely Madrid a Londýn dohodu týkající se trosek plavidla HMS Sussex, které skutečně převáželo významný poklad patřící ve své době Angličanům. Podle tohoto ujednání je nejprve nezbytné úředně potvrdit totožnost vraku, než se vůbec začne s vyzvedáváním jeho vzácného nákladu

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>