Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Australané prý objevili chybějící článek oceánských proudů
 
      16. srpna - Sydney - Australští vědci objevili dosud neznámý hlubinný oceánský proud, který spojuje pohyby vodních mas tří oceánů a podílí se na tvorbě zemského klimatu.

 
Tento proud prochází v hloubce 800 až 1000 metrů kolem australského ostrova Tasmánie a Jižním ledovým oceánem směřuje do Atlantiku. Oznámil to dnes Ken Ridgway z organizace pro vědecký a průmyslový výzkum zemí Společenství (CSIRO).

Jižní ledový oceán obklopuje Antarktidu a je považován za plíce globálního klimatu. Pohlcuje třetinu oxidu uhličitého, který zadrží všechny světové oceány.

"Věděli jsme, že podmořské proudy se pohybují z Tichého do Indického oceánu kolem Indonésie. Australané prý objevili chybějící článek oceánských proudů Teď je nám jasné, že postupují také trasou jižně od Tasmánie, což je další významná cesta. Jde o silný proud spojující Indický, Tichý a Atlantský oceán," řekl Ridgway. Jistotu vědci získali po rozborech tisíců vzorků odebraných na výzkumných plavidlech v letech 1950 až 2002 ve vodách v oblasti jižního polárního kruhu a rovníku. Ridgway a jeho spolupracovník Jeff Dunn se domnívají, že tento objev vědcům pomůže objasnit, jak přesně vody oceánů ovlivňují klima na Zemi.

Nejznámějším z oceánských proudů je Severoatlantský, který přenáší teplou vodu z rovníkové oblasti k severní Evropě a zajišťuje tím relativně mírnou teplotu moří u jejích břehů. Bez tohoto proudu by se Evropa podle vědců ponořila do doby ledové.
Steve Rintoul ze CSIRO v březnu prohlásil, že globální oteplování už začíná ovlivňovat podmínky v Jižním ledovém oceánu a může pohyb teplých vodních proudů ohrozit. Tání antarktických ledovců zasahuje do tvorby husté vodní masy, která klesá k mořskému dnu až do hloubky čtyř pěti kilometrů, což může mít vliv na schopnost oceánů zadržovat atmosférické teplo a přenášet je do vod kolem zeměkoule.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>