Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Práce na prodloužení Baťova kanálu začnou na jaře 2008
 
      22. srpna - Veselí nad Moravou (Hodonínsko) - Prodloužení splavnosti Baťova kanálu až do Hodonína přijde asi na 100 milionů korun. Práce začnou příští rok na jaře a první turisté by se na lodích směřujících z Otrokovic na Zlínsku měli svézt až do Hodonína již koncem roku 2009.

 
Pro prodloužení unikátní vodní cesty je nutné vystavět novou plavební komoru v Rohatci a upravit asi 800 metrů koryta kanálu. Komora bude stát v místě, kde se nejjižnější část kanálu spojuje s řekou Moravou. Odtud je to pak již jen kousek do Hodonína.

Ministerstvo životního prostředí již dalo projektu zelenou. Zájem turistů o Baťův kanál stále vzrůstá. Prodloužení vodní trasy do Hodonína dále pomůže v rozvoji turistiky v regionu.
Baťův kanál vznikl za první republiky jako zavlažovací systém pro zemědělce a dále jako 50 kilometrů dlouhá trasa, po které se převáželo uhlí z Rohatce u Hodonína do Otrokovic na Zlínsku. Kanál je pojmenován po známém zlínském podnikateli Janu Antonínovi Baťovi, který byl jedním z autorů celého projektu.

Turistice začal Baťův kanál sloužit v roce 1996, kdy se po něm projelo 5000 lidí. Nyní si ročně malebnou krajinu Hodonínska, Uherskohradišťska a Zlínska prohlédne kolem 50.000 turistů. Kanál a přilehlou řeku Moravu brázdí 50 různých lodí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>