Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Měsíční světlo prý inspiruje korálové útesy k růstu
 
      22. října - Washington 19. října - Australští vědci zřejmě zjistili, jakým způsobem korálové útesy koordinují svůj sexuální život s měsíčním světlem. Koncem jara totiž začíná na útesech nevídaná podívaná.

 
Po úplňku korály několik dní vypouštějí do vody sperma a vajíčka. Hladina zhoustne bílými kuličkami připomínajícími polystyrén, napsala agentura AP.

Z dlouhodobého pozorování vyplynulo, že korály dokážou využít fázi Měsíce, kdy je rozdíl mezi přílivem a odlivem minimální. To potom zvyšuje šance na splynutí obou druhů pohlavních buněk. Vědci pátrali po tom, jak korály poznají, že je úplněk.

Tým vedený Orenem Levym z univerzity v Queenslandu studoval korály australského Velkého bariérového útesu. Ve studii uveřejněné v odborném časopise Science badatelé uvádějí, že i když korály nemají oči, jsou schopny vycítit změnu světla, hlavně když jde o modré světlo, a reagují na něj.

Korály obsahují prastaré proteiny kryptochromy, které reagují na světlo. Kryptochromy byly také nalezeny u savců a hmyzu, u nichž řídí nastavení biologických hodin ve čtyřiadvacetihodinovém rytmu.
Z těchto poznatků podle vědců vyplynulo, že základní prostředek, který dnes používají savci k regulaci každodenního rytmu, používali již na svém počátku mnohobuněční živočichové.

To podporuje předpoklad vědců, že tyto proteiny se vyvinuly v prastarých mořích za modrého světla.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>