Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Klaus kritizoval ekology za blokování stavby jezů na Labi
 
      26. října - Děčín - Prezident Václav Klaus považuje za chybu, že ekologové blokují plány na splavnění dolního toku řeky Labe. Projekt označil za racionální.

 
Český tok řeky Labe je až do Ústí nad Labem regulovaný, je na něm řada zdymadel, a lodě proto po řece plují i v době velkého sucha. V úseku od Ústí nad Labem k německé hranici ale v době, kdy je hladina řeky nízko, lodě plout nemohou. Často zde vodní doprava stojí několik měsíců. Problém měla vyřešit stavba dvou jezů na Ústecku a Děčínsku, ovšem proti ní se postavili ekologové i ministerstvo životního prostředí.

V současné době existuje takzvaná kompromisní varianta, která počítá s jezem u Děčína, jenž by lodím ze zdejšího přístavu umožnil plout po řece do Německa, a napojit se tak na síť evropských vodních cest. Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka se v současnosti připravují podklady pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Stavba jezu by vyšla na necelé čtyři miliardy korun. Kromě jezu zde povodí počítá i s prohrábkami, u jezu by vznikla i vodní elektrárna.

Plavba po Labi byla součástí třídenní cesty prezidenta po Ústeckém kraji. Dnes během ní obdržel čestný doktorát ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a vystoupil na konferenci o životním prostředí a zdraví v Ústeckém kraji. Setkal se také s obyvateli Ústí nad Labem, Děčína a Hřenska.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>