Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lenka Mrzílková se spolu se Šmídovou chystají na lednové MS
 
      27. prosince - Jen na skok kolem Vánoc se Lenka Šmídová a její nová partnerka ve dvouposádkové třídě 470 Lenka Mrzílková zastavily v České republice. Společně se od července,

 
kdy stříbrná medailistka z Atén ukončila spolupráci s Veronikou Fenclovou, připravují na lednový světový šampionát v Austrálii, který bude poslední možností zajistit si místo na olympiádě v Pekingu. A teprve devatenáctiletá kosatnice Mrzílková si musí v rychlosti zvykat na svět dospělého jachtingu.

Neratovický pár se dal dohromady krátce po nevydařeném vystoupení Šmídové s Fenclovou na světovém šampionátu. Zkušená Šmídová si jako novou kosatnici překvapivě vybrala o třináct let mladší Mrzílkovou, která právě odmaturovala na gymnáziu. "Pro mě to ale zas takové překvapení nebylo, protože se o mně uvažovalo už v lednu. Spíš jsem jen nečekala, že holky spolu skončí," řekla v rozhovoru Mrzílková.
Mladá Lenka narychlo vklouzla do profesionální jachtingu a na začátku neskrývala obavy. "Měla jsem trochu trému. Lenka je starší a žila úplně jinak než já. Nevěděla jsem, o čem si kromě jachtingu můžeme povídat, styděla jsem se s ní mluvit, abych jí nepřipadala příliš dětská. Ale už je to v pohodě, učím se od ní spoustu věcí," pokračovala Mrzílková.








Šmídová s ní chce konečně dosáhnout na hry v Pekingu. Po tom, co byl z programu olympiády vyřazen závod v jednoposádkové třídě Evropa, v níž měla Šmídová obhajovat stříbro z Atén, ztroskotala na problémech s udělením českého občanství její spolupráce s Američankou Elizabeth Kratzigovou a následně nevyšel útok na letenku do Číny ani s Fenclovou.
Na přípravu na závěrečnou olympijskou kvalifikaci, lednový šampionát v Melbourne, měl nový pár jen minimum času. Mrzílková se snažila za půl roku proniknout do jachtařského světa natolik, aby mohly se Šmídovou reálně pomýšlet na pět posledních volných míst na olympiádě. "Zapracovalo se hlavně na mně. Naučila jsem se spoustu nových věcí, teda aspoň teoreticky. Prakticky je to potřeba všechno sjednotit, aby moje i Lenky práce byla dohromady dokonalá a zapadala do sebe," líčila Mrzílková.

Na vodě musí překonat věkový rozdíl a se Šmídovou co nejvíce komunikovat, což byl zpočátku její handicap. "Trénujeme hlavně soužití na lodi. Prostě si musíme zvyknout na svoje pohyby a chování v určitých situacích. A sladit se, aby všechno bylo perfektní. Ten věkový rozdíl se dá překonat," tvrdí Lenka.
Se Šmídovou absolvovaly několik tréninkových jednotek, "sehrávat" se začaly během pobytu v Kalifornii. "V Americe se to začalo lámat, dokonce už jsme soupeřkám v pohodě stačily," libovala si Mrzílková. Před Vánocemi byly v oblíbené jachtařské destinaci v Austrálii, kam se na začátku ledna znovu vrátí. "Bylo to tam bezva, teplo a vítr. Dávaly jsme dohromady novou loď, na které bylo dost práce, takže jsme se nenudily," dodala se smíchem.

Tentokrát měla o poznání méně času na vánoční přípravy, poprvé se na svátky chystala mimo Českou republiku. "Nakupovala jsem dárky všude po světě. V Číně, USA, Austrálii... Jak byl čas," uvedla. Právě častější kontakt s domovem jí ale nejvíc schází. "V tom je ten hlavní skok, že se teď daleko méně vídám s rodinou a kamarády. Těžko si na to zvykám, ale jinak mě to baví. Sbírám hodně zkušeností a poznávám lidi."

O úspěchu na šampionátu rozhodnou podle Mrzílkové maličkosti. "Úroveň špičky je hrozně vyrovnaná, to pak v závodě jde fakt o hrozné detaily. Myslím, že na olympiádu máme, ale stačí malá psychická nebo závodní chybička na začátku a bude po všem. Záleží jen na nás. Uvidíme, jaká bude situace. Sedmého ledna letíme do Melbourne to nějak všechno vyřešit," dodala s úsměvem Mrzílková.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>