Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Cesty do Chorvatska se dětem zkomplikují
 
      6. května - Praha - V Chorvatsku platí nový zákon, podle kterého musí mít dítě do 18 let, pokud necestuje se svým zákonným zástupcem, písemný souhlas rodičů ověřený notářem.

 
Rodiče se musí připravit na to, že pokud své děti pošlou k moři do Chorvastka například s dědou nebo babičkou, budou muset vyplnit formulář plný různých osobních údajů.

"Musí mít s sebou ověřený dokument, že rodiče souhlasí s tím, že vycestují do Chorvatska," uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Zatímco dosud stačil pas, nyní musí mít dítě i povolení rodičů.

Na dokladu musí být osobní údaje zákonných zástupců, dítěte, i toho, s kým se dítě do Chorvatska chystá. Dále musí být uvedeno, jak dlouho tam dítě bude a proč tam jede. Podpis navíc musí být notářsky ověřen.

"Nařízení bylo zavedeno kvůli schengenské úmluvě, podle které je každý stát povinen starat se o nezletilé osoby," řekla Nově velvyslankyně Chorvatska v ČR Božena Leš.

Okamura ČTK sdělil, že asociace odmítá jakékoliv zpřísnění pohybu českých turistů do Chorvatska, nejpopulárnější české turistické destinaci. "Nechápeme, proč nás chorvatská strana informovala o tomto novém zákoně až nyní, těsně před sezonou," uvedl Okamura. "Otazníkem zůstává, proč chorvatskou legislativu průběžně nemonitoruje také například české velvyslanectví v Chorvatsku," dodal.

O novém chorvatském předpisu podle Novy ještě před několika dny nevědělo ani české ministerstvo zahraničí (MZ). "Zjistili jsme to od našich kolegů z ostatních zemí, kteří měli s tímto právním předpisem problémy," uvedla mluvčí MZ Zuzana Opletalová.

Chorvaté podle Novy zjistili, že zákon je moc přísný a mohli by tak přijít o spoustu turistů. Připouštějí, že na změnách už se pracuje. "Očekáváme, že u nás v Chorvatsku projde změna zákona a snížení věkové hranice na 16 let," dodala Božena Leš.

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější místa, kam Češi jezdí. Jen loni tam vyjelo 760.000 Čechů, včetně dětí a mladých lidí do 18 let.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>