Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Bez souhlasu obcí nebude možné povolit provoz vodních skútrů
 
      Praha 5. srpna - O tom, kde budou moci jezdit vodní skútry, budou od příštího roku spolurozhodovat místně příslušné obce. Bez souhlasu obcí, v jejichž katastru má vodní plocha pro provoz skútrů být, by ji plavební úřad vymezit nesměl. Počítá s tím novela zákona o vnitrozemské plavbě, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. ČTK to oznámil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

 
Spory o to, kde se mohou skútry pohybovat, se vedou již delší dobu. Jejich majitelům vadilo zejména to, že v uplynulých letech platil úplný zákaz jízdy v létě. Své požadavky na zrušení zákazu podpořili loni i několika demonstracemi. Ministerstvo dopravy nakonec letní provoz od loňského 1. srpna povolilo provizorně vyhláškou. Trvalejší řešení podle ministerstva přinese zmíněná novela, která rozhodování o plavbě přenese na obce.

Kromě úpravy provozu vodních skútrů novela do zákona nově zapracovává říční informační systém na Labi a Vltavě. Jedná se o povinné doplnění českého práva evropskou normou. Systém má navádět lodě, informovat posádku o splavnosti řeky, obsazenosti zdymadel či přístavů. Částečně již tyto služby fungují, legislativa je však dosud neupravovala.

Prezident podepsal také novelu zákona o námořní plavbě, která umožní, aby pod českou vlajkou do budoucna mohlo plout na světových mořích více lodí. Novela má totiž snížit průměrný roční poplatek za vedení lodě v námořním rejstříku České republiky o 500 korun na 3500 korun. Pod českou vlajkou nyní pluje 350 námořních jachet.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>