Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Australským záchranářům se podařilo vrátit do moře 11 velryb
 
      Sydney 24. listopadu - Australští ochránci přírody včera úspěšně vrátili do oceánu jedenáct velryb druhu kulohlavec černý (Globicephala melaena),

 
které uvízly na pláži na severním pobřeží Tasmánie. Oznámila to agentura Reuters. Jednalo se bohužel jen o malou část z celkového počtu 64 velryb, které na tasmánském pobřeží uvízly.

Podle Chrise Arthura, který záchrannou akci koordinoval, bylo třeba velryby převézt po silnici na jinou pláž vzdálenou 17 kilometrů, odkud mohly být vypuštěny do oceánu. "Úspěšně jsme vypustili jedenáct velryb do moře," řekl Arthur. Většině z hejna, které ze třetiny tvořila mláďata, už bohužel nebylo možné pomoct.

Jakkoli nelze vyloučit možnost, že zachráněné hejno znovu doplave nebezpečně blízko k pobřeží, doufá Arthur, že se to nestane a zachráněné velryby se připojí k nějakému většímu hejnu kulohlavců. Hromadné uvíznutí velryb na mělčinách v Austrálii a na Novém Zélandu není ničím neobvyklým a vědci zatím plně nechápou, co velryby k tomuto sebevražednému chování vede.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>