Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vláda se bude zabývat "tajným" signálem systému Galileo
 
      Praha 26. ledna - Vláda se bude v pondělí zabývat službami navigačního systému Galileo, které jsou určeny státní správě.

 
Jde o takzvaný Public Regulated Service - PRS, jehož základem je šifrovaný signál. ČTK to dnes řekl náměstek ministra dopravy Petr Šlegr.

Signál PRS bude šifrován a odolný vůči rušení. Přijímat ho bude moci pouze držitel příslušného klíče. Například policie tím má získat technický náskok před organizovaným zločinem nebo teroristy.

Vzhledem k tomu, že PRS využije především policie, armáda a tajné služby, uvažovalo se o tom, že kompetence s tím spojené převezme některý z takzvaných silových resortů. To se však zatím nestalo a o agendu PRS se stará ministerstvo dopravy.

V návrhu usnesení, které dostane vláda na stůl, se ukládá povinnost pro všechny členy vlády a další příslušné úřady spolupracovat při zavádění PRS s ministerstvem dopravy. "Materiál informuje vládu o potenciálních možnostech tohoto systému a jeho využití pro státní sektor," uvedl Šlegr.

Navigační služby pro veřejnou správu doplňují další činnosti, které bude Galileo od roku 2013 vykonávat. Ty však už nebudou šifrované.

Navigační systém Galileo bude od roku 2013 alternativou k americkému vojenského systému GPS. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům, systém se využije také při výběru elektronické mýta nebo k řízení železniční dopravy.

Systém vyjde evropské daňové poplatníky na 3,5 miliardy eur (cca 97 miliard Kč).

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>