Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Výstavní ozvěny z Paříže
 
      V celém tom shonu souvisejícím s koncem roku se nám úplně vytratila reportáž ze druhého největšího evropského veletrhu lodí jakou je Salon Nautique de Paris. Nyní to napravuji alespoň výčtem nejdůležitějších novinek firmy Jeanneu pro rok 2014.

 
Veletrhy lodí v poslední době celkově spíš na objemu ztrácejí. Týká se to bohužel i akcí tak velkých a pěkných jako je právě pařížský Salon. Výstavu za posledních 14 let, můžu říct, velmi důvěrně znám jako akci, která těží především z obrovského potenciálu francouzského lodního průmyslu a nadšení místních pro lodě, moře a plavbu obecně. Ačkoliv nadšení rozhodně nevyprchalo, něco se stalo a výstava je nyní menší. Sice zaujímá své obvyklé haly, do nichž se průběžně investují nemalé prostředky, nicméně tyto haly už "nepraskají ve švech" tak, jako dřív. O čem tento fakt svědčí, je téma na rozbor pro samostatný článek. V každém případě se stále jedná o výstavu s velkým V, o výstavu, kterou svým významem překonává jen právě nadcházející Düsseldorf.


Pro francouzské loděnice Salon Nautique samozřejmě stále prezentuje nejdůležitější akci v roce a i proto jsem se v následujícím textu zaměřil na novinky u nás dobře známé místní značky Jeanneau, kterou na našem trhu už hezkou řádku let úspěšně reprezentuje firma F.a.s. yachting.


Jako ideální alternativa pro ty, kteří hledají univerzálně použitelnou loď na řeky u nás a na moře o dovolené se jeví Merry Fisher 695 Marlin - novinka letošního roku. Ocení ji především rybáři, či rodiny hledající spolehlivou loď. Pro tuto skupinu bude určitě důležité, že ji lze snadno transportovat za osobním vozem (šířka 2,54 m a hmotnost 1 050 kg bez motoru). Od ostatních modelů Marlin přebírá všechny osvědčené prvky, jimiž jsou společný vzhled vyzývající k dobrodružství, prostorný a bezpečný zadní kokpit (stejně prostorný jako u většího modelu MF 755), boční dveře a tradičně řešený trup vykazující vysokou stabilitu za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. Dvoudveřové uspořádání nového Merry Fisher 695 Marlin bylo vytvořeno se zřetelem na snadné užívání i při rybolovu, kdy posuvné skleněné dveře propojují prostor dobře chráněné kormidelny s kokpitem. Paluba disponuje celou řadou odkládacích prostorů pro potřebné vybavení (nádrž na ryby, držáky prutů, rolna na boku...) Ať už jde o rybolov, cestování nebo výlet s rodinou MF 695 Marlin se přizpůsobí tak, aby plně vyhovoval vašim potřebám. Novinka přichází na trh s lákavou základní cenou od 21 160 Eur bez DPH.


Cap Camarat 5.5 WA série 2 - rozšiřuje stávající řadu. Dno trupu ve tvaru ostře řezaného V vykazuje vynikající ovladatelnost a stabilitu - vlastnosti ideální pro sportovně založené rodiny a pro rychlou jízdu při vodním lyžování. Nápadité řešení posuvné centrální částí zadní lavice umožňuje příjemně využít celý kokpit i když je motor zdvižený nahoru. Přední sedačky lze jednoduše otočit a sedět tak kolem stolu. Kajuta v Cap Camarat 5.5 WA je světlá a vzdušná. Najdeme zde dvojlůžko a je připravena pro umístění chemické toalety. Přední mírně zapuštěná paluba je tradičně ideálním místem pro sluneční relaxaci. Cap Camarat 5.5 WA můžete vidět i v Čechách. Stačí kontaktovat firmu F.a.s.yachting, dovozce lodí Jeanneau.


Konečně plachetnice - Sun Odyssey 349 - je opravdovou novinkou této jachtaři oblíbené řady Jeanneau. Už na první pohled zaujme svými čistými liniemi, velkoryse pojatým interiérem a moderně navrženým kokpitem. Svým exteriérem tato loď jasně ukazuje, že v sobě s francouzskou elegancí spojuje kombinaci nekompromisního výkonu, komfortu a bezpečnosti na moři. Ať už v kajutě nebo u kormidla, při kotvení nebo na otevřeném moři oceníte propracovanost, stabilitu a snadnou ovladatelnost. Se dvěma nebo třemi kajutami, prostorným salonem a velmi funkční kuchyní, Sun Odyssey dokazuje svou promyšlenost a přitažlivost. Vysoká kvalita zpracování dřeva podtrhuje dojem ze světlého interiéru. Nabízené varianty vybavení uspokojí snad všechny jachtaře všeho založení od sportovních, rodinných až po sólové cestovatele.

Pro vás, kteří máte ve hledáčku spíše menší nebo naopak větší modely lodí mám dobrou zprávu. Tímto skromným výčtem novinky Jeanneau pro rok 2014 ani zdaleka nekončí. Zajímavé modely najdeme napříč výrobními řadami. Pokud se tedy poohlížíte po nové plachetnici nebo motorové jachtě, určitě byste neměli minout Jeanneu bez povšimnutí. Značka v sobě totiž už tradičně velmi zdařile snoubí kvalitní provedení, inovativní řešení a přijatelnou cenu. Novému majiteli pak taková loď dělá jednoduše radost. A o to tady nakonec jde.

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>