Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dálniční poplatky ve Slovinsku
 
      Na slovinských dálnicích a rychlostních silnicích (vč. dálničních obchvatů, např. Lublaně či Mariboru) je pro osobní auta a motocykly povinná dálniční známka (slovinsky: vinjeta), která prokazuje úhradu dálničního poplatku.

 
Nalepuje se na přední sklo vozidla.

V roce 2014 byla zavedena pro velkoprostorová auta a dodávky do 3,5 tuny, jejichž výška nad přední nápravou přesahuje 1,3 metru, nová dražší kategorie 2B. Zda vozidlo patří do této kategorie, si majitel může ověřit ve zveřejněném seznamu nebo si musí tento rozměr sám změřit. Za týdenní známku letos zaplatí 30 EUR (v roce 2014 to bylo 40 EUR), za měsíční 60 EUR (v roce 2014 to bylo 80 EUR) a za roční 220 EUR.

Informace o dálničních známkách v roce 2015 (pdf): Vinjeta/Vignette 2015

Roční dálniční známka na konkrétní rok platí od 1. prosince předchozího roku do 31. ledna následujícího roku, tedy celkem 14 měsíců.

Půlroční dálniční známka platí šest měsíců ode dne zakoupení. Není-li takový den v příslušném kalendářním měsíci, připadá konec platnosti na jeho poslední den.

Měsíční dálniční známka platí ode dne nákupu po bezprostředně následující měsíc. Konec platnosti připadá na den, který se číselně shoduje se dnem vyznačeným na známce. Není-li takový den v příslušném kalendářním měsíci, připadá konec platnosti na jeho poslední den.

Týdenní dálniční známka platí sedm kalendářních dní od data vyznačeného na známce. Platnost tedy začíná dnem vyznačeným na známce a končí uplynutím sedmého kalendářního dne.

Půlroční, měsíční a týdenní známka musí být označena pracovníkem při prodeji. Kalendářní den, od kterého známka platí, vyznačuje prodávající vyštípnutím příslušného okénka. Pokud na dálniční známce není vyznačen první den platnosti, je známka neplatná. Zkontrolujte si při prodeji, zda je dálniční známka správně označena!

Za jízdu po zpoplatněných dálnicích a silnicích bez platné dálniční známky hrozí pokuta 300 až 800 euro.
Pro nákladní automobily a autobusy s hmotnosti vyšší než 3,5 tuny zůstává zachován způsob přímé úhrady mýtného na dálničních mýtnicích, tedy úhrada za konkrétní projeté úseky.
Dálniční známka je nutná na slovinských dálnicích a rychlostních silnicích (mapa je k dispozici na www.dars.si).
Dálniční známky - nálepky lze zakoupit u čerpacích stanic v Rakousku, na hraničních přechodech a ve Slovinsku u čerpacích stanic, na poštách a řadě dalších míst (podrobněji na www.dars.si).
v České rpublice lze slovinské dálniční známky koupit v některých cestovních kancelářích, např. Autoturist, na pracovištích Ústředního automotoklubu - ÚAMK (www.uamk.cz, pražské ústředí je v Praze 4 , Na Strži 9) a Autoklubu Bohemia Asistance - ABA (www.aba.cz) a na dalších místech.

Důležité upozornění pro motoristy na trase Graz - Šentilj - Maribor - Macelj - Záhřeb
Dokud bylo na slovinském území k dispozici pouhých 16 kilometrů slovinské dálnice A1 Šentilj - Maribor (Šentilj - Pesnica), řada motoristů kvůli vysoké ceně dálniční známky volila objízdnou trasu po lokálních silnicích. Situace se však změnila v létě 2009, kdy byl otevřen východní obchvat Mariboru (Pesnica - Slivnica) a navazující dálniční úsek A4 z Mariboru k Ptuji (Slivnica - Draženci, 20 km). Po sjezdu z dálnice pak zbývá jen 10 km po staré silnici E59 k hraničnímu přechodu Gruškovje/Macelj.

Zdroj informací: Vinjeta/Vignette - www.dars.si; www.chorvatsko.cz

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>