Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Zrušení světového šampionátu vodních slalomářů Čechy zaskočilo
 
      Kvůli úterním teroristickým útokům na Spojené státy americké bylo zrušeno mistrovství světa ve vodním slalomu, které se mělo konat v příštím týdnu na někdejší olympijské trati na řece Ocoee v USA. Oznámila to dnes Mezinárodní kanoistická federace (ICF). Na zrušení šampionátu se federace dohodla s pořadateli.

 
V oficiálním prohlášení se praví, že se tak stalo i proto, že v současnosti není možné zajistit bezpečnost účastníků akce. "Já už to vím od středečního večera, ale zjistil jsem to náhodou. Je to překvapení, dost nemilé," řekl v rozhovoru pro ČTK reprezentační trenér Jiří Pultera "Jsme přesvědčeni, že nemáme jinou možnost než šampionát zrušit," uvedla organizátorka MS Ann Rymerová. "Nebylo to snadné rozhodnutí, protože se dotýká tolika lidí. Před námi je prostě mnoho neznámých, které celou věc značně komplikují. Nevím, zda bychom za této situace byli schopni zajistit bezpečnost," dodala Rymerová. Pořadatelé nabídli všem výpravám pomoc při zařizování zpátečních letů a formalit spojených s odbavením lodí. K nabídce organizátorů se připojil rovněž národní olympijský výbor USA. "Tuto nabídku jsme dostali, ale vypomůžeme si sami. Pouze v případě, že by byl problém s posíláním lodí, nechali bychom je tady a požádali pořadatele, aby nám je poslali," uvedl Pultera. Česká výprava je ubytována nedaleko Clevelandu, zhruba 160 kilometrů od 'olympijské' Atlanty. K účastníkům finále Světového poháru, které se jelo minulý týden, Štěpánce Hilgertové, Ireně Pavelkové, Marcele Sadilové, Tomáši Kobesovi a Jaroslavům Pospíšilovi s Pollertem se v pondělí připojil zbytek reprezentace včetně realizačního týmu.
Kvůli zastavení leteckého provozu nad USA však neodcestoval kanoista Stanislav Ježek, který si pro studijní povinnosti přeložil odlet z pondělí na středu a nakonec měl z Prahy odcestovat v pátek. "Je jasné, že nepojede, měl štěstí," uvedl trenér, jehož svěřenci mají letenky zpět do vlastí na středu. "Pokusíme se je přebukovat, abychom mohli letět dříve," řekl Pultera. Podle Pultery bylo pro českou výpravu rozhodnutí zrušit mistrovství překvapující, protože "pořadatelé pořád tvrdili, že se nic neděje". "Rozhodli se takto, což všichni chápeme. Důvody jsou pádné a asi to bylo správné. Nezbývá než se podřídit," řekl dále Pultera. "Těžko by na nás někdo zaútočil, ale mají pravidla, která musí akce splňovat. Většina bezpečnostních složek byla odsunuta." Celý "výlet" do Spojených států vyjde svazovou pokladu a zčásti i Český olympijský výbor dost draho. "Měli jsme tady pronajatá a předem zaplacená auta a další služby. Snažíme se náklady minimalizovat. S tím, že to je dost prodělečná záležitost ale asi těžko něco uděláme. Můžeme pouze doufat v nějakou částečnou návratnost od mezinárodní federace," věří Pultera.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>