Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ministerstva Kužvarta a Schlinga se dohodla na plavbě po Slapech
 
      Vodní lyžování a provoz vodních skútrů na vodních nádržích bude možný jen po dohodě s dotčenými obcemi a příslušným vodoprávním úřadem.

 
Vyplývá to z výsledků dnešní schůzky zástupců ministerstev životního prostředí, dopravy a zemědělství, kteří se dohodli na společných úpravách kontroverzní vyhlášky o plavbě motorových lodí a skútrů. ČTK to sdělila mluvčí ministra životního prostředí Rita Gabrielová.
Spoluúčast obcí při rozhodování o plavbě, kterou prosazoval šéf resortu životního prostředí Miloš Kužvart, vadila ministrovi dopravy a spojů Jaromíru Schlingovi. Kužvart chtěl omezit i dobu a rychlostní limity plavby. "Doba provozu bude omezena. Vodní skútry a jiná plavidla nebudou moci jezdit každý den během polední pauzy od 12:00 do 14:00 a v neděli. Omezena bude rychlost vodních skútrů a lodí na 25 kilometrů v hodině," uvedla Gabrielová. Dodala, že, kdo bude chtít jezdit rychleji, bude muset o povolení požádat pro každé jednotlivé plavidlo resort dopravy. Tato možnost bude platit jen na úsecích Vltavy, například na Slapech a Orlíku.

Povolené trasy budou podle vyhlášky muset být vyznačeny. Tam, kde je plavební dráha již vyznačena, se bude ministerstvo dopravy muset do tří měsíců od vydání vyhlášky domluvit s dotčenou obcí na platnosti dosavadního značení. Na nádržích Vranov, Lipno I., Husinec, Cep, Vlkov a Slezská Harta a na některých úsecích Malše, Blanice, Vltavy, Lužnice a Otavy povolí vyhláška pouze veřejnou lodní dopravu. Vyhláška měla být hotova 1. dubna, Kužvartův úřad ale nesouhlasil se zněním resortu dopravy. Předpis se nelíbil ani některým obcím z okolí Slap a Orlíku, kde platil zákaz pro plavbu motorových lodí od roku 1976. Zákaz zrušil k 1. lednu nový vodní zákon. Bez vyhlášky by nebyla plavba po obou nádržích regulována vůbec. Kužvart, který by byl nejraději zachoval úplný zákaz, před dnešním jednáním tvrdil, že nepřistoupí na špatné znění vyhlášky. O předpisu, který jinak posuzuje jen legislativní rada vlády, by v případě dalších sporů musela rozhodnout vláda, hrozil.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>