Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
Vláda schválila změnu zákona o vnitrozemské plavbě
 
      31. ledna - Praha - Vláda včera schválila návrh novely zákona o vnitrozemské vodní plavbě, která má nově upravit podmínky pro provoz vodních skútrů. Podle ní by o povolení k jízdě skútrů rozhodovaly dotčené obce, nikoliv ministerstvo dopravy.

 
Po večerním zasedání vlády to novinářům řekl premiér Mirek Topolánek. Majitelé skútrů s tím však nesouhlasí a chtějí stát žalovat u Evropského soudního dvora.

Spory o to, kde se mohou skútry pohybovat, se vedou již delší dobu. Jejich majitelům vadilo zejména to, že v uplynulých letech platil úplný zákaz jízdy v létě. Své požadavky na zrušení zákazu podpořili loni i několika demonstracemi. Ministerstvo dopravy nakonec letní provoz od loňského 1. srpna povolilo provizorně vyhláškou, která má platit i po celou letní sezonu 2009.

Definitivní řešení podle ministerstva přinese zmíněná novela zákona, která rozhodování o plavbě přenese na obce, v jejichž lokalitě budou chtít skútraři jezdit. Majitelé vodních skútrů se však cítí diskriminováni, protože ministerstvo jejich stroje podle jejich soudu neoprávněně vyčleňuje ze skupiny ostatních malých plavidel.
Evropská unie podle nich nerozlišuje skútry a malé lodě. Obojí považuje za malá plavidla a plavbu jim povoluje. Zákon také nepočítá s veřejnými místy, kde by skútry mohly bez omezení a zdarma jezdit. Takové plochy by měl dopravním značením vymezit stát, soudí majitelé skútrů.

Kromě úpravy provozu vodních skútrů zapracovává návrh do zákona nově říční informační systém na Labi a Vltavě. Jde o povinné doplnění českého práva evropskou normou. Systém má navádět lodě, informovat posádku o splavnosti řeky, obsazenosti zdymadel či přístavů. Částečně již tyto služby fungují, legislativa je však dosud neupravovala.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>