Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
Chorvatský parlament rozhodl ve věci výše cla pro majitele lodí
 
      Před nedávnem ještě nejasné obrysy nového opatření ohledně dovozní DPH a celních podmínek vzhledem k nastávajícímu vstupu Chorvatska do EU dostávají nyní již jasnější podobu.

 
Chorvatská poslanecká sněmovna se na svém zasedání dne 3.1.2013 shodla na tom, že clo pro všechny lodě bez ohledu na jejich délku bude činit 1,7% časové ceny. Rovněž vstoupilo v platnost přechodné opatření ohledně dočasného snížení dovozní DPH na 5% v období od 1.1.2013 do 31.5.2013.
Opatření ohledně cla, které nově prošlo je však potřeba ještě vysvětlit. Opatření platí pro všechny lodě, které nedisponují důkazem, že byly vyrobeny v EU. Jakožto jediný takový připouští chorvatské celní orgány pouze formulář EUR1. Tento formulář musí být při exportu z EU do Chorvatska vyžádán odděleně pověřenou spediční firmou a platí po dobu 4 měsíců. Při překročení hranice je orazítkován. Jednoduše řečeno, vlastně na všechny lodě, které jsou teď v Chorvatsku se vztahuje clo ve výši 1,7%. Jedinou výjimku tvoří nafukovací čluny do 100kg váhy, na které se vztahuje clo ve výši 2,7%. Toto opatření je nezávislé na dočasném opatření snížené dovozní DPH z 25% na 5%.
Faktem je, že se SeaHelp angažuje v podpoře zahraničních majitelů, kteří jsou tímto opatřením dotčeni. Zároveň těmto SeaHelp nabízí podporu při vyřizování úředních záležitostí s dovozním clem a DPH v Chorvatsku. Těm, kdo se rozhodnou poslat kopie lodního osvědčení a platné pojistky na office-ost@sea-help.eu nebo faxem na 00436133627290 pošle SeaHelp bezplatně a nezávazně odpovídající nabídku na vyřízení přeregistrace. Vzhledem k tomu, že v současné době představitelé SeaHelp jednají s chorvatskými úřady o detailech postupu, v tuto chvíli prosí SeaHelp ještě o vaši trpělivost.
Šéf SeaHelp, Wolfgang Dauser: "V současné době jednáme o posledních detailech, pak už budeme schopni rozesílat z naší strany závazné nabídky." Všem majitelům lodí však radí využít nabídky SeaHelp co nejdříve, protože i chorvatské úřady budou potřebovat přiměřený čas pro zpracování. "Čas do 31.5.2013, kdy lhůta končí, uběhne rychleji než si myslíme. Proto je potřeba jednat co nejdříve." Další informace na www.sea-help.eu .

SeaHelp

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>