Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
V Paříži si lze v bezpečí prožít osud pasažérů Titaniku
 
      Snad žádný z diváků filmového trháku Titanic Jamese Camerona si při závěrečné scéně neříkal: Tohle bych chtěl zažít. Osud pasažérů zaoceánského parníku, který se 14. dubna 1912 naplnil v ledových hlubinách, však lze nyní znovu prožít a nehrozí přitom žádné nebezpečí.

 
Dny a hodiny, které předcházely tragédii, i katastrofu samotnou připomíná pozoruhodným způsobem výstava Poklady Titaniku, kterou do konce srpna pořádá Městečko vědy a průmyslu v Paříži. Nevšední expozice láká davy lidí, od školáků až po důchodce, kteří touží po tom, vžít se na chvíli do role pasažéra slavné lodi, jejíž pouť se proměnila v nejhorší katastrofu námořní dopravy v historii.

Tak tedy, vítejte na palubě Titaniku! Každý návštěvník u vchodu obdrží palubní lístek se jménem jednoho z 2200 pasažérů, kteří se dostali na palubu Titaniku při jeho první a poslední plavbě. O tom, jestli se jej podařilo zachránit, nebo se stal jednou z 1490 obětí, se dozví až na konci expozice z obrovského seznamu lidí, kteří katastrofu nepřežili. Mezitím si však může prožít to, co zažívali "šťastlivci", kteří se ocitli na palubě zbrusu nového a tehdy největšího zaoceánského parníku na světě.

Výstava nabízí kopii kabin pasažérů třetí třídy, která byla od ostatních oddělena mříží, což způsobilo největší ztráty na životech právě mezi nejchudšími cestovateli. V kontrastu s palandami, na nichž spali emigranti při cestě do Ameriky za prací, je pak luxusní kabina číslo B-60, v níž přebývala manželka obchodníka s diamanty Baxtera. Klíčovým místem expozice je znovu postavené honosné velké schodiště zastřešené obrovskou skleněnou kupolí. Na stěnách visí hodiny, jejichž čas se zastavil ve 23:30, tedy deset minut před tím, než se Titanic potopil.

Návštěvníkům, kteří mají lístek pasažéra třetí třídy, se poštěstí i to, na co by jejich historické předobrazy neměly nárok. Mohou zavítat na krytý můstek s výhledem na tichou a tajemnou mořskou hladinu a s hvězdami nad hlavou. Ty by měly být díky záznamům amatérských hvězdářů, kteří katastrofu přežili, ve stejném rozestavení jako osudné noci. Němými svědky tragédie jsou pak objekty, které se podařilo vylovit z vraku Titaniku, jenž leží 3780 metrů pod hladinou. Zavazadla, lahvičky parfémů, nádobí, nočník či zlaté hodinky, ale také zbytky vybavení lodi. Včetně tlampače, do kterého hlídka zahlásila ono osudné: "Před námi je ledovec!".

Na konci výstavy je pak možné seznámit se s tím, jak se na 6000 objektů z vraku Titaniku podařilo dostat z hlubin oceánu. Na jejich vylovení se v letech 1987 až 2000 podílelo šest expedic, vybavených těmi nejmodernějšími přístroji. Tisíce dalších pokladů však na dně moře ještě zůstávají. Nikdo neví, zda bude možné je zachránit, než se vrak lodi definitivně zhroutí. Pro sběratele pak pořadatelé výstavy nabízejí na závěr jednu lahůdku. Za 24,95 eur (asi 785 korun) si mohou koupit kousek uhlí, který pochází z 6000 tun zásob parníku. Dostanou k tomu i doklad o tom, že uhlí z Titaniku je zaručeně pravé.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>