Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Operace vyzvednutí Kursku z moře začne v červenci
 
      MOSKVA 26. června - První etapa složité operace v Barentsově moři, při níž bude ze dna vyzvednuta havarovaná jaderná ponorka Kursk, začne ve dnech 10. až 15. července. Oznámil to v Moskvě místopředseda ruské vlády Ilja Klebanov, který je také šéfem vládní komise vyšetřující příčiny katastrofy z loňského srpna.

 
V první fázi budou proraženy do ponorky asi dvě desítky otvorů, do kterých budou později upoutána speciální ocelová lana, jež s pomocí hydraulického zařízení vyzvednou plavidlo na hladinu. V této etapě bude také oddělena přední část ponorky, která byla nejvíce poškozena a kde bylo torpédo, jež vybuchlo.
Podle původního záměru konsorcia měla být ponorka s dvěma jadernými reaktory a více než stem mrtvých námořníků vyzvednuta obřím jeřábem, avšak odborníci považují způsob firmy Mammoet za bezpečnější a lépe proveditelný. Citlivý náklad bude také při této metodě více pod kontrolou. Odborníci nizozemské firmy Mammoet nevylučují, že se jim podaří vyzvednout ponorku dříve než 20. září, jak bylo původně stanoveno. Sdělil to dnes v Moskvě Vjačeslav Zacharov, šéf moskevského zastoupení společnosti Mammoet, která uzavřela s Ruskem smlouvu o provedení operace v Barentsově moři. Podle Zacharova bude ve středu v Petrohradě jednat zvláštní skupina zajišťující bezpečnost prací při vyzvedávání ponorky. V této skupině jsou i zástupci firmy Mammoet a ruského vojenského námořnictva.
V rámci přípravy na vyzdvižení plavidla přijedou tento týden do Ruska čtyři norští potápěči, kteří budou pracovat na Kursku spolu s ruskými kolegy z vojenského námořnictva. Dva norští specialisté se seznámí s ruskou ponorkou Orjol, která patří do stejné kategorie jako havarovaný Kursk, a další dva si prohlédnou suchý dok na vojenské základně Rosljakovo na Kolském poloostrově, kam bude ponorka po vyzdvižení z moře odtažena. V nejbližší době také odjede do Skotska dvacetičlenná skupina ruských potápěčů, aby tam prozkoumali loď, která bude v místě havárie Kursku zajišťovat potápěčské práce. Ponorka se potopila loni 12. srpna a pohřbila na mořském dně všech 118 námořníků.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>