Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Německá loď zůstane v Antarktidě ještě několik měsíců
 
      Argentinský ledoborec Almirante Irízar ve středu konečně vyplul na otevřené moře poté, co předal zásoby paliva a potravin německé lodi Magdaleně Oldendorff uvězněné již dva měsíce mezi antarktickými ledovci.

 
Oznámila to v noci na dnešek agentura EFE. Podle zdrojů z argentinského námořnictva ledoborec zakotví v buenosaireském přístavu nejdříve za dva týdny.

Německá výzkumná loď nedokázala plout za ledoborcem kvůli extrémně nepříznivým meteorologickým podmínkám a silnému ledovému krunýři, který v této roční době tuto oblast svírá. Proto na její palubě nadále zůstává 16členná posádka a čeká na konec zimy. Obě plavidla se dostala do kontaktu 19. července a od té doby se několikrát, ovšem bez úspěchu, pokusila ledové pole překonat. Nakonec Almirante předal Magdaleně dostatečné množství paliva a potravinových zásob, aby s nimi vydržela v Antarktidě až do ledna příštího roku, a vydal se na zpáteční cestu. Nicméně argentinští odborníci odhadují, že Magdalena Oldendorff bude možná schopna plavby na přelomu listopadu a prosince.

Na německé lodi zůstal argentinský lékař, aby se v případě nutnosti o posádku postaral. Naopak dva členové německé posádky cestují na ledoborci. V těchto vodách převažuje "těžký led", teploty klesají až pod 20 stupňů pod nulou a oblast bičují bouře, jejichž větry dosahují rychlosti až 140 kilometrů v hodině.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>