Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Turisté budou možná příští rok jezdit lodí z Hodonína do Skalice
 
      Hodonín na jihu Moravy a slovenskou Skalici by mohl v budoucnu spojovat nový hraniční přechod. Nevyužívali by jej řidiči, ale turisté plavící se v lodích po řece Moravě a přilehlém Baťově kanále.

 
"Chtěli bychom, aby celníci odbavovali turisty již od příští sezóny," řekl ČTK Josef Hříbek z Agentury pro rozvoj turistiky na Baťově kanálu.

Projekt podporuje i hodonínská radnice. Moravu a kanál brázdilo letos více než 50 plavidel. Největší jsou lodě Konstancie a Danaj, obě s kapacitou 60 turistů. Letos se po 48 kilometrů dlouhém vodním úseku z Otrokovic na Zlínsku do Hodonína projelo 40.000 turistů, tedy o 11.000 více než loni. "Rekreantů by mohlo být mnohem více. Vybudování vodní cesty mezi Hodonínem a Skalicí by tomu velmi prospělo," uvedl Hříbek. Morava je hraniční řekou a levý břeh patří Slovensku

Protože chybějí příslušné zákony a povolení, nemohou lodě ani čluny zatím přistávat na slovenské straně. O vytvoření celnic usilují i spolupracovníci agentury na Slovensku. K projektu musí vzniknout i mezivládní dohoda. V roce 1928 nechal kanál postavit známý průmyslník Tomáš Baťa. Kanál sloužil k přepravě uhlí z Rohatce na Hodonínsku do Otrokovic na Zlínsku. K turistice se využívá od roku 1995.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>