Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Mořský vlk Konkolski - majitel ojedinělého světového primátu
 
      Patří mu ojedinělý světový primát: v první polovině 70. let obeplul sám na jachtě dlouhé jen sedm a půl metru jako první obyvatel suchozemského státu zeměkouli. Obnášelo to 33.561 námořních mil a 343 dnů a nocí plavby, prokládaných krátkými i delšími zastávkami v 79 přístavech pěti světadílů.

 
Mnohde díky tomu poprvé uviděli československou vlajku. Světoznámý námořní jachtař Richard Konkolski, jenž v roce 1982 emigroval, aby mohl slavit úspěchy v závodech osamělých mořeplavců kolem světa, oslaví v neděli šedesáté narozeniny. Někteří odborníci na jachting tvrdí, že je jediným Evropanem, který sám třikrát obeplul celý svět. Navíc se Konkolski třikrát zúčastnil prestižního závodu osamělých mořeplavců napříč Atlantikem, při nichž vytvořil několik rekordů v kategoriích nejrychlejší plavba za 24 hodin, týden a dva týdny.

Svůj první závod přes Atlantik absolvoval v roce 1972 a potom pokračoval v okružní plavbě kolem světa. Když se v roce 1975 vracel do polského přístavu Štětín-Svinoústí, přišly ho vítat davy Poláků. V roce 1976 v závodech osamělých mořeplavců doplul s jachtou Niké ve své kategorii na druhém místě a byl oceněn titulem zasloužilý mistr sportu. Přesto to měl doma těžké. Aby mohl jet poprvé závod přes Atlantik, válčil o povolení startu s funkcionáři svazu jachtingu čtyři roky. Aby mohl plout v šestasedmdesátém, musel psát až prezidentu republiky. O čtyři roky později mu bylo dáno najevo, že povolení má naposledy. "To už jsem měl novou loď Niké II. Stála milion dvě stě tisíc korun, dva roky úsilí, čtyři tisíce hodin práce. A tohle všechno mělo přijít vniveč... Věděl jsem: když nevypluju teď, tak už nikdy."

V roce 1982 naložil v polském přístavu manželku Mirku a syna Richarda na palubu jachty a s napnutými plachtami vyrazil na tři týdny dlouhou pouť k americkým břehům. K nim dorazil devět dní před startem závodu kolem světa, v němž skončil třetí. I na všech dalších závodech startoval jako Čechoslovák, protože určující byla vždy národnost posádky. Konkolski o americké občanství požádal až po ukončení sportovní kariéry. Nyní má dvojí občanství, české i americké. Po emigraci byl odsouzen k 10 letům vězení, trest mu byl zrušen až v roce 1992. Do rodného Bohumína se poprvé vrátil v roce 2000 a letos v lednu přijel do vlasti podruhé. Konkolski dostal nabídku na umístění jeho slavné lodi Niké do jachtařského muzea v Praze. Legendární jachta by ale v tomto případě nutně potřebovala generální opravu, protože musí přeplout Atlantik, aby se dostala na evropskou půdu a poputovala do muzea. Na moři byla totiž naposledy v roce 1987 a nyní kotví v přístavu v Newportu. "Pokud lidé, kteří chtějí muzeum vybudovat, seženou peníze, opravím ji a přivezu," říká Konkolski.

O návratu do rodné země prý slavný mořeplavec neuvažuje. Rozhodnutí ale nechává na synovi. V Newportu má filmové studio, původně chtěl provozovat jachtařskou školu, ale to se ukázalo jako nereálné. "Má další činnost souvisí s plavbou. Během cest jsem získal spoustu informací a fotografického materiálu. Napsal jsem celkem sedm knih a tři skripta. To bylo před více než dvaceti lety," podotýká dobrodruh, který zároveň soudí, že je čas toto zaktualizovat a doplnit o nové informace. Má i další vydavatelské plány. "Momentálně pracuji na knížce o Galapágách, protože jsem navštívil všechny ostrovy a disponuji enormní zásobou materiálu - jak fotografického, tak filmového. Bude to má první knížka v angličtině."

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>