Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Trosečníci ze Samoy přežili čtyři měsíce na moři
 
      Dva rybáři ze Západní Samoy přežili čtyři měsíce plavby Tichým oceánem díky rybám, dešťové vodě a plovoucím kokosovým ořechům. Informovali o tom dnes lékaři z Papuy-Nové Guineje, kteří trosečníky ošetřují. Další dva členové posádky sedmimetrového voru zemřeli podle výpovědi rybářů hlady po jednom a dvou měsících plavby.

 
Čtveřice se vydala ze Samoy 28. června. Mořské proudy ji unesly 4000 kilometrů na východ k výběžkům Papuy-Nové Guineje. Minulý týden je zachránil jeden z tamních vesničanů na kánoi. "Jeden z těch mužů vypadal, jako by se vrátil z nacistického koncentračního tábora. Do týdne by zemřel," řekl doktor Barry Kirby z Alotau.
Trosečníci proplouvali mezi desítkami pacifických ostrovů včetně Fidži a viděli velké námořní lodě, ale žádná z nich nereagovala na jejich světelné signály. Lovili rukama malé ryby proplouvající pod trupem jejich plavidla a chytali ptáky, kteří na něm přistáli. Oškubali peří a jedli je bez jakékoli přípravy. Po 132 dnech plavby spatřili břehy Papuy-Nové Guineje a použili poslední světlici. Zahlédl ji vesničan, který se vydal na moře se svou kánoí a přitáhl trosečníky ke břehu. Oba se nyní zotavují v nemocnici v Alotau.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>