Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Z přídě Kursku, která zůstala v moři, budou vyzvednuty jen části
 
      Z předku havarované ruské jaderné ponorky Kursk, který byl jediný zanechán na místě neštěstí, budou vyzvednuty jen některé části důležité pro vyšetřování příčin tragédie. Podle agentury ITAR-TASS to sdělil Igor Baranov, jeden z pracovníků konstrukční kanceláře Rubin, která ponorku projektovala.

 
Baranov uvedl, že specialisté Rubinu sestavili seznam částí, které jsou podle jejich názoru nejdůležitější pro "potvrzení hypotéz týkajících se důvodů exploze" a které budou ze dna vyzvednuty v roce 2002. Mezi tyto potřebné části experti podle agentury zahrnuli kus příďové přepážky oddělující první a druhý oddíl podmořského plavidla, fragmenty kostry a pláště, díly torpédového systému a jednu vysokotlakou kyslíkovou bombu.
Trup havarované ponorky, v níž zahynulo všech 118 členů posádky, byl vyzdvižen k hladině počátkem října a poté přepraven do suchého doku v Rosljakovu nedaleko Murmansku. Po vyšetřování, které zřejmě potrvá ještě několik měsíců, bude torzo sešrotováno. Na mořském dně však zůstal první oddíl, tedy příď, který byl při neštěstí nejvíce poškozen a ve kterém se nacházejí torpéda. Kursk se potopil poté, co jím otřásly dvě mohutné exploze, jejichž příčina zatím stále není jasná. Odpovědní ruští činitelé považují za možné tři hypotézy ohledně příčiny tragické události. První je kolize s jiným plavidlem, druhou samovolná exploze vadného torpéda a třetí výbuch miny pocházející z dob druhé světové války.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>