Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Vítání jara zahájilo plavební sezónu v lednickém parku LEDNICE
 
      Symbolické vítání jara, topení Moreny a odemykání řeky dnes zahájilo plavební sezónu na ramenech Dyje v parku lednického zámku na Břeclavsku.

 
Potápěči ze dna řeky vyzvedli láhve sektu, které tam byly uloženy na konci loňské plavební sezóny v listopadu, řekl ČTK Jaroslav Martinek ze společnosti 1. plavební. Šestikilometrová plavba čluny po Dyji v Lednici funguje čtvrtý rok. Turisty vozí například k Janohradu - napodobenině zříceniny středověkého hradu, kterou si kdysi nechali postavit majitelé lednického zámku.
O projížďky je stále větší zájem. Před třemi lety se po Dyji svezlo 20.000 turistů, loni to bylo 30.000. Na 8. června je naplánován recesistický vodácký závod parkem. Každou sobotu v červnu se navíc budou u Janohradu konat Rozmarná léta - retrospektivy v duchu první republiky, dodal Martinek. Pracovníci 1. plavební museli po zimě obalit pletivem stromy, které u řeky okousali bobři. Hrozilo totiž, že stromy ohrozí turisty v lodích.
Lichtenštejnský lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou jižní Moravy - ročně přivítá na 130.000 výletníků. Současná podoba zámku pochází z poloviny 19. století a stojí v krajině upravené v anglickém novogotickém stylu. Letošní novinkou bude druhá návštěvnická trasa prvním patrem zámku. Po pěti letech oprav bude otevřen i zámecký skleník.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>