Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Oprava zdymadel v Roudnici a Štětí
 
      Zhruba 220 miliónů korun letos investuje Povodí Labe do rekonstrukce plavebních komor v Roudnici nad Labem a Štětí. Celkem přijdou opravy, které by měly skončit na přelomu letošního a příštího roku, na půl miliardy korun.

 
Peníze poskytne fond rozvoje dopravní infrastruktury, sdělil ČTK ředitel závodu Povodí Labe Jindřich Zídek. Opravy například rozšíří vjezd do plavebních komor na 22 metrů. "Umožní to přepravu plavidel širších než jedenáct metrů. Doposud mohly plout pouze do Velkých Žernosek. Po dokončení oprav to bude možné až do Mělníka, Poděbrad nebo Chvaletic," uvedl Zídek.

Rekonstruované komory umožní také proplouvání plavidel s kontejnery pro námořní přístavy v Evropě. Komory budou také nově vybaveny výpočetní technikou, zmodernizují se ocelové konstrukce a zdivo. "Realizovat se budou i další úpravy, aby komory vyhovovaly i z ekologického hlediska," uvedl Zídek. Na zdymadlech se také počítá s vybudováním vyhlídkové terasy. "Obdobná terasa se již těší zájmu veřejnosti na zdymadle v Ústí nad Labem pod hradem Střekov," dodal ředitel. Modernizace komor v Roudnici a Štětí, které byly vybudovány na začátku minulého století, začaly v roce 2000.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>