Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Šmídová zvládla ME nejlépe v kariéře
 
      Lenka Šmídová v minulém týdnu dosáhla nejlepšího umístění v kariéře na mistrovství Evropy. Z vod v okolí Palmy de Mallorca vylovila v olympijské třídě Evropa třinácté místo, ale spokojena moc nebyla.

 
Sedmá závodnice z olympiády v Sydney se usmála nad faktem, že si na evropském šampionátu o místo vylepšila maximum. "Je to ale příšerné. Na mě je to strašný výsledek," zhodnotila Lenka, která do sezony vstoupila vítězstvím ve dvou podnicích Světového poháru. "Měla jsem to dobře rozjeté, do desítky jsem mohla být bez problémů a na medaili jsem rozhodně měla," posteskla si čtvrtá jachtařka světového žebříčku ISAF.

Šmídové vyšla první polovina soutěže, kvalifikace, která rozdělí startovní pole. Třikrát byla třetí, jednou druhá a šestá a dělila se o čtvrté místo. "Probíhalo to velmi slušně. Foukal slušný střední vítr a měla jsem perfektní rychlost lodi, ale poslední dva dny se to zvrtlo," konstatovala. Z pěti finálových jízd jí vyšla dobře jen ta poslední. Předtím ovšem měla dvě diskvalifikace, po kolizi přišel špatný výsledek a pak další. "Ze čtyř škrtaček už se nedá jet dobrý závod," doplnila. "Ve finále jsem se měla vyhnout lodím a chybám, ale to se mi bohužel nepodařilo," řekla Šmídová. Jednu diskvalifikaci Šmídová chytla za nedovolený pohon. Podle rozhodčí při jízdě po větru příliš rozkývala loď a neměnila směr jízdy. Dostala dvě penalizace, z čehož pramenilo vyloučení ze šesté rozjížďky. "Je to strašně těžké tyhle pravidla dodržovat a dost nefér. Můj styl z dálky vypadá, že se loď malinko víc kýve a záleží, jak to kdo posoudí. Je to na hraně," líčila Šmídová. V osmé rozjížďce měla kolizi s francouzskou jachtařkou. Soupeřka jí sice mávla, že může jet, ale pak se najednou srazily. "Byla v tom nevinně. Já byla na pravoboku a měla jsem uhnout, takže jsem raději jela trestné kolo," popsala situaci. "Bylo to těsně po startu a to jsem byla hned poslední," uvedla. Druhou diskvalifikaci měla v deváté jízdě za předčasný start.

Do konce července bude doma a pak se Šmídová vydá Řecka. Trénovat bude od 5. srpna v Aténách v budoucí olympijském přístavu. "Absolvuji mistrovství Řecka a koncem měsíce předolympijskou regatu. Bude to první zkušenost s olympijskou vodou," uvedla Šmídová. Vrcholem roku bude mistrovství světa, které se uskuteční od 11. září ve španělském Cádizu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>