Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtaři si dělají na MS zálusk na olympijskou nominaci
 
      O účast na olympijských hrách v Aténách půjde jachtařům od pátku na mistrovství světa. V zálivu u španělského Cádizu by měli splnit olympijskou kvótu jachtaři třídy Finn Michael Maier, Michal Hrubý a šanci má i posádka Tomáš Musil a Jan Daněk ve třídě 470.

 
Zatím jediné místo pro Českou republiku v Aténách získala loni Lenka Šmídová, která bude na světovém šampionátu útočit ve třídě Evropa na stupně vítězů. Šmídová získala olympijskou letenku loni pátým místem na MS v kanadském Hamiltonu. V Cádizu by ji mohli napodobit Maier a Hrubý. "U nich očekávám, že se kvalifikují," věřil Karel Bauer, předseda Českého svazu jachtařů a místopředseda pro ekonomiku Českého olympijského výboru. "Šance je hodně velká, ale nebudu říkat, že to je jasné. Taky to může být pěkný průšvih, ale ten nechci připustit. Bude to napínavý a složitý závod," uvedl Maier, účastník olympijských her v Atlantě i v Sydney.

Duo Musil, Daněk získávalo úspěchy na neolympijské lodi Fireball a loni na podzim přesedlalo na olympijskou 470. "Od té doby udělali obrovský výkonnostní vzestup," pochválil je Bauer. Na ME skončili pětadvacátí, což jim dává teoretickou naději na postup na olympiádu. "Pořád se učíme manévrovat. Loď je těžší a chová se na vodě jinak, ale šanci uspět máme," uvedl Musil. Všechny české lodě už jsou v Cádizu. Šmídová se tam přesunula z předolympijské regaty v Aténách, kde skončila čtvrtá, a i na mistrovství světa míří vysoko. "Na stupně vítězů," ujistila a v přípravném závodu na MS byla před poslední jízdou druhá. Maier odjel plně naloženým autem společně s Hrubým po výhře na regatě Lipno 2003 a Musil s Daňkem testují vlny u Cádizu od soboty.

České posádky se snaží sehnat co nejvíce informací o lokalitě, v které se bude závodit. "Koupili jsem si podrobnou námořní mapu a k našemu údivu nám odhalila mělčiny v našem závodním prostoru," prozradil Musil z posádky klubu Rodop. Podle Maiera má zdejší vítr dvě podoby. "Buď fouká málo, nebo to jsou jatka," vzpomněl si jachtař na minulé soutěže ve Španělsku. O olympijská místa se pokusí závodit i Martin Trčka a Michal Bělunek v Laseru a Radek Malina v Mistralu. "U nich bych postup na olympiádu považoval za příjemné překvapení," mínil Bauer. První zahájí závod Šmídová, třída Evropa má regatu na pořadu od 12. do 18. září. Mistral startuje 15. září, Finn o dva dny později a třídy 470 a Laser se na vodu spustí shodně 18. září. Regata v Cádizu je největší šancí na získání olympijské kvalifikace. Ve většině olympijských tříd bude k dispozici největší počet míst ze všech kvalifikačních závodů. Poslední šance dostat se na olympiádu bude za rok při MS v Zadaru.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>