Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Lenka Šmídová po protestu soupeřky klesla na sedmé místo
 
      18. srpna, 18,49 hod - Diskvalifikace z šesté rozjížďky, a tím pádem propad ve výsledkové listině ze třetího na sedmé místo, rozladily dnes Lenku Šmídovou. V olympijské třídě Evropa nejdříve vyhrála pátou jízdu a v té následující dojela šestá. Na souši ovšem prohrála protest, který proti ní podala za údajnou ránu ráhnem do hlavy favorizovaná Norka Siren Sundbyová.

 
Loňská jachtařka roku Sundbyová po dvou závodních dnech vedla, ale dnes dojela devatenáctá a čtvrtá a klesla na druhou příčku. Po skončení programu si stěžovala, že od Šmídové dostala ráhnem do hlavy. Neměla ale žádný šrám ani svědkyni incidentu. Lenka si ke komisi přivedla Dánku Signe Livbjergovou, které ji podpořila, i když se po její diskvalifikaci posunula na třetí místo. Přesto Šmídová "soud" prohrála a z šestého místa byla vyškrtnuta. Komise případ řešila padesát minut. "Je to divné, přišlo úplně nepochopitelné rozuzlení," řekl ČTK trenér Šmídové David Křížek. Česká naděje podle jeho slov soupeřce uhýbala, protože Norka měla právo plavby. "Sundybová změnila směr, a tím mohlo dojít k přiblížení, ale určitě ne ke středu," byl si jist Křížek. Šmídová po výroku rozhodčích zachovala profesionální rozvahu a hned se snažila situaci zachránit. Ideální by byl videozáznam. Křížek oběhl rozhodčí u bójek a trenéry, ale nic nesehnal. "Zatím nevidím východisko, ani televize to nedávala," řekl Křížek.

Na třetí místo nyní ztrácí Šmídová sedm bodů, a proto není útok na stupně vítězů bez šance. Třída Evropa má na pořadu ještě pět rozjížděk. "Není to ztracené, je to tam našlapané. Pokusíme se to překonat, ale Lenka už nesmí zajet žádnou špatnou jízdu," řekl Křížek. Posteskl si, že Šmídová už mohla medailovou pozici v dalším průběhu regaty upevňovat a nikoli se na ni vracet. Šmídová v páté z jedenácti částí soutěže porazila domácí Virginii Kravariotiovou a Američanku Meg Galliardovou. Stejný bodový zisk jako třetí česká jachtařka měla i čtvrtá Livbjergová, která v páté rozjížďce obsadila osmou příčku. Na vedoucí pozici se ve vyrovnané regatě, po jejímž skončení se nejhorší jízda škrtá, posunula dnes Sarah Blancková z Austrálie. Ta má před Norkou náskok pěti bodů, další tři ztrácí třetí Livbjergová. Jachtařky za každou rozjížďku dostanou tolik bodů, jaké bylo jejich umístění. Cílem je tedy dosáhnout co nejnižšího bodového zisku. Závod pokračuje ve čtvrtek dalšími dvěma jízdami.

Výsledky: Evropa - po šesti rozjížďkách: 1. Blancková (Austr.) 23,0, 2. Sundbyová (Nor.) 28,0, 3. Livbjergová (Dán.) 31, ...7. Šmídová (ČR) 38,0.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>