Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Stříbrnou medailistku Šmídovou láká 'větší' jachting
 
      23. srpna - Česko jako jachtařská velmoc, tak by to mohlo vypadat za čtyři roky na olympiádě v Pekingu. Stříbrná medailistka třídy Evropa z Atén Lenka Šmídová se večer po svém úspěchu zasnila a řekla, že by nebylo špatné, kdyby čeští jachtaři přivezli z Číny více cenných kovů.

 
Je otázkou, jestli přitom sama Šmídová bude v Pekingu obhajovat na Evropě druhé místo. "Pokud zůstanu u jednoposádkových lodí, tak asi ano," naznačila rodačka z Havlíčkova Brodu, že ji jachtařské srdce táhne jinam. "Láká mě zkusit něco jiného a dělat větší jachting," řekla, že má chuť učit se něco nového. "Ale v Česku asi bude problém poskládat větší posádku," uvedla Šmídová. Napínavý vývoj aténské regaty nebyl pro slabé povahy. Několik protestů, nestálý vítr a malé bodové rozdíly udělaly ze závodu drama. "Trenérovi málem puklo srdce," vtipkovala Šmídová, že to David Křížek v pomocném člunu na lodi málem nepřežil. "Jestli to vypadalo, že jsem klidný, tak jsem rád, protože jsem tu šílenou nervozitu v sobě dusil," řekl kouč.

Lenka se v českém domě v Aténách přiznala, že se přece jen bála, že se jí medaili získat nepovede. "Zvládli jsme to a ke stříbru jsme se přeci jen dokopali," ulevila si Šmídová. Půl regaty trvala rozepře mezi Šmídovou a vítěznou Siren Sundbyovou. Norka připravila protestem v šesté jízdě Češce diskvalifikaci, ale případ byl hodně sporný. "Nefér to nebylo, to je součást jachtingu a možnost si výsledky zlepšit na břehu," řekla klidně Šmídová a dodala: "Já jsem pro souboj na vodě." Vztah Šmídové se Sundbyovou to prý nezmění. Jsou docela kamarádky, na souši se na sebe usmívaly a blahopřály si. "Možná se to na chvilku zakalí, ale už na předávání medailí jsme byly v pohodě," řekla Šmídová, že zášť zmizela jak pára nad hrncem. Na večerní oslavu přišla Šmídová se svým přítelem, americkým jachtařem Markem Mendelblattem. "Bla, bla, bla, bla a bla," dělal si osmý z olympijského závodu třídy Laser legraci při proslovu k českému publiku. "Chvilku trvalo, než se vypracovala, ale je úžasně rychlá a medaili si zaslouží," doplnil už vážněji.

ĆTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>