Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Michael Maier včera živě telemostem z Palerma
 
      21. září - Michael Maier se může stát prvním českým jachtařem soutěžícím o nejstarší sportovní trofej světa. Český závodník, olympionik startující ve třídě Finn, se stal členem posádky italské lodi +39, která se připravuje na Americký pohár, který se uskuteční za tři roky ve Valencii.

 
Michael Maier se dostal do týmu složeného převážně právě ze závodníků třídy Finn díky kamarádství s Italem Lukou Devotim. Ten společně s Britem Ianem Percym, zlatým z olympiády v Sydney, vznik lodi inicioval. "Je to především o kontaktech, ale taky musíš něco pořádně umět," řekl Maier ČTK z Palerma. Šanci jet Americký pohár považuje za vrchol kariéry. "Co je víc?" položil řečnickou otázku.

O šanci dostat se do posádky věděl od loňského podzimu a nabídku přijal letos na jaře. "Šlo to strašně rychle a bylo to rozhodnutí ze dne na den," řekl Michael. Posádka se sehrává v Palermu a poprvé se ukáže od 4. října v testovacím závodu ve španělské Valencii, budoucím dějišti Amerického poháru. Tři roky musí Maier vydržet a bojovat o svoji pozici v týmu.
Na lodi je sedmnáct lidí a jeden pozorovatel. "Je to na mně," věděl Maier, že je v jeho silách získat stálé místo v posádce. ?Nesmím se především zranit, to bych skončil. Musím to vydržet. Je to makačka, hlavně o síle, ale je to paráda," uvedl Maier.

Tři týdny pět až šest hodin na vodě, pak devět dnů volna a to vše tři roky pořád dokola. Tak je nastavený systém přípravy lodi prezidenta syndikátu +39 Lorenza Rizzardiho. Maier dostane šanci dál závodit i na Finnu. "Je domluveno, že pojedu mistrovství světa i Evropy a tři velké závody. Dostanu loď, to je bezva," potěšilo Maiera.

V testech Maier převedl svoji sílu, dostal se do A-týmu a na důležité místo. Na starosti má hlavní plachtu. "To je motor lodi. Mám pod rukama devět tun, to pořádně táhne. Je to dost důležitý, protože když já to pokazím, tak je prostě zle," řekl Maier. Dostal se do vybrané společnosti. Členy družstva jsou vedle Devotiho a Percyho například mistr světa třídy Star z roku 2003 Xavier Rohart z Francie, jeho krajan a druhý z MS 2003 ve Finnu Rafael Trujillo, Brit Andrew Simpson a Francouz Pascal Rambeau. "Komunikace na lodi je hlavně v angličtině," uvedl Maier.

Designérem lodi je Ital Giovanni Ceccarelli, který už má se stavbou lodi pro Americký pohár zkušenosti. Pomáhala mu skupina mezinárodních expertů, mezi nimi například profesor kosmického inženýrství na univerzitě v Pise Giovanni Lombardi. "Loď je démonická. Je to neskutečný, kdo na tom nejel, tak to nedokáže pochopit. Jedeme dvanáct uzlů proti větru," řekl Maier.

Jachtařský Americký pohár se jel poprvé v roce 1851 a trofej tehdy vítězům věnovala britská královna Viktorie. Dvaatřicátý ročník soutěže se pojede v roce 2007 - v květnu a červnu je na
pořadu pohár vyzyvatelů Luis Vuitton Cup. Jeho vítěz vyzve v červenci téhož roku v Americkém poháru obhájce titulu, posádku Alinghi, loď švýcarského milionáře Ernesta Bertarelliho.

ĆTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>