Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Expert Olympic Garda
 
      24. května - V Itálii na jezeře Lago di Garda se předminulý týden jel závod světové série ISAF Grade 2.

 
V poslední rozjížďce se mělo rozhodnout o tom, jakou medaili si na své hrudi odnese naše representantka Veronika Fenclová. Celkově dvanáctá rozjížďka se však pro nestabilní podmínky neodjela a naše závodnice si nakonec odnesla bronzovou medaili v lodní třídě Laser Radial.















Veronika vyhrála celkem dvě rozjížďky a atakovala vedoucí závodnici světového žebříčku, Kanaďanku Kaemia Rasa. Očekával se velký souboj jelikož obě závodnice měli již jistou medaili a rozdíl po předpokládaných dvou škrkačkách byl pouhé dva body. Nakonec se tedy poslední rozjížďka neodjela, ale i bronz je pro naši závodnici obrovským úspěchem. Celkově Radiály vyhrála Larisa Navierov z Itálie.

Ve Standardech jsme měli dva zástupce. Martin Trčka předváděl poměrně vyrovnané výsledky, ale závěrečné OCS jej odsunulo z 12. na celkové 16. místo. Jan Čutka bojoval s načasováním startů a přestože jel jinak dobře takticky, byl nakonec 18. Celkově třídu vyhrál mladý Australan Tom Slingsby.















Další zastoupení jsme měli v lodních třídách Finn a 470, které jsem neměl možnost sledovat, jelikož jsem byl coachem na okruhu Laserů. Opět si velmi dobře vedl Michael Maier, který po svém velikém úspěchu ve Francii (2. místo Hyéres FRA ? Grade 1), znovu předváděl spanilou jízdu. Nakonec 6. místo. Na Michalovi je vidět, že se jachtingem na Finnu baví a projevuje se jeho trénink. Připomeňme, že jeho současným hlavním zaměstnáním je kampaň v italském týmu +39 pro Pohár Ameriky. Dalším naším závodníkem byl Ruda Lidařík, který dojel na 13. místě a Michal Hrubý, který hned několik rozjížděk pro nemoc vzdal a i přes řadu výborných dojezdů v TOP 10 skončil na 15. místě. Třídu celkově vyhrál Rafael Trujillo ze Španělska, který je Maierovým kolegou v týmu +39.

Ve třídě 470 bojovali Kamil Kotek a Zdeněk Adam. Nakonec z toho bylo 15. místo. Třídu s přehledem vyhrála posádka Gabrio Zandona s novým kosatníkem Francesco Della Torre.

Celkově lze tedy považovat českou účast za úspěšnou a závěrem musím znovu pogratulovat Veronice Fenclové k zisku první velmi cenné medaile na významném závodě v nové olympijské třídě Laser Radial.

David Křížek

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>