Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
San Pellegrino Cup - tisková zpráva 7.6.2005
 
      Mistrovství ČR ve třídě JOD 35-S. Pellegrino Cup 2005 a třídě ORC ? třetí den ? navigační rozjížďka

 
Dnes, v úterý 7.6.2005, byly schopnosti účastníků Mistrovství ČR - regaty závodních námořních plachetnic třídy ?Jeanneau One Design 35? a turisticko-regatových lodí podrobeny zřejmě největší zatěžkávací zkoušce. Jela se navigační rozjížďka, patřící k nejtěžším a nejdelším etapám MČR.

Startovalo se již tradičně v Murterské části Jadranu, před přístavem Vodice. Úkolem posádek obou tříd byla plavba podle trasy zakreslené do mapy. Trasu určuje závodní komise a kapitánům lodí ji předala na poradě cca 2 hodiny před startem. Trasa je pro všechny lodě stejná a výsledek ovlivňují především umění navigace na otevřeném moři, taktická rozhodnutí a fyzická zdatnost posádek.

V okamžiku startu byl nepravidelný, rozbitý vítr, který rozehrál zajímavou loterii. Největší štěstí na vítr měl Yacht club Doksy, který ujel startovnímu poli a svůj náskok si udržel až do cíle. Pořadí na dalších místech se měnilo v průběhu celého závodu. Posádka lodě S.O.S. opět překvapila v poli profesionálů. Nejenže nedojela na posledním místě, ale i přes technické problémy udržela 10. místo.

Během navigační rozjížďky vítr postupně sílil až večer dosáhl síly vichřice. Počasí si vybralo svou daň v podobě několika roztrhaných spinakrů, hlavních i předních plachet, ulomené kormidelní páky na lodi S.O.S. teamu a několika zranění.

V otevřené třídě svou suverenitu potvrdila posádka slovenské lodě SVK 19 ? First Yacht Club Sobrance, druhé místo obsadila posádka Yachtig Styl na lodi Elan 37. Dvě lodě v ORC do cíle nedojely.

Více na www.sanpellegrinocup.cz a v přiložených souborech.

Zajímavost na konec ? zítra, ve středu 8.6.2005 bude možné vidět záběry z průběhu MČR a živé vstupy přímo z Vodice ve Snídani s Novou od 6.00 do 08.30 hod. a pokud to počasí dovolí, je na večer naplánován ?námořní? koncert Lubomíra Brabce a Daniela Hůlky přímo na palubě lodí před starou napoleonskou pevností u Šibeniku.


Mistrovství ČR ve třídě JOD 35 + S. Pellegrino Cup 2005
Regata závodních námořních plachetnic třídy ?Jeanneau One Design 35? a turisticko-regatových lodí
Termín: 5. ? 9. 6. 2005
Místo: Vodice, Chorvatsko
Počet lodí: 12 stejných plachetnic JOD 35 + 12 turisticko-regatových plachetnic


Tomáš Matějovský

www.sanpellegrinocup.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>